Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Σπέρνουν διαπραγματευτικές αυταπάτες

Διαπραγματευτικές αυταπάτες επιχειρούν να σπείρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με αφορμή τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2013 - 2020. Κι ενώ είναι εμφανές ότι οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν είναι πέρα για πέρα αρνητικές, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρήκαν ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι των ολέθριων προτάσεων της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας ως θετικό σημείο ότι συνεχίζονται οι άμεσες ενισχύσεις. Η σχετική δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη αποτελεί κοροϊδία για ήξερε και ξέρει ότι οι άμεσες ενισχύσεις δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά ξέρει ότι θα περιοριστούν δραστικά. Και γνωρίζει επίσης ότι η επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ περιλαμβάνει ακόμα χειρότερα μέτρα για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους. Ο Κ. Σκανδαλίδης επιχειρεί ν' αποπροσανατολίσει και να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι με σκληρή διαπραγμάτευση κάτι μπορεί να γίνει. Ομως την καραμέλα της σκληρής διαπραγμάτευσης πιπίλιζαν σε όλες τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά τ' αποτελέσματα ήταν κάθε φορά όλο και χειρότερα.

Με τη σειρά του, ο γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ Κ. Κόλλιας ανέφερε πως «υπάρχουν κατ' αρχήν θετικά σημεία», όπως «η διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων με δικαιότερο μοντέλο κατανομής». Δηλαδή, είπε ό,τι και ο Σκανδαλίδης. Και πρόσθεσε πως «οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, γι' αυτό σκληρές πρέπει να είναι και οι διεκδικήσεις μας». Δηλαδή είπε πάλι ό,τι είπε και ο Σκανδαλίδης.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ

Η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ασκεί διαχειριστική κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, από μια σκοπιά που καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει πως: «Ο πραγματικός στόχος της Επιτροπής είναι η μείωση των δαπανών της ΚΑΠ, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες πόρων για τη χώρα μας που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες». Αναφέρει, επίσης, πως η Κομισιόν «αποφάσισε να διαχειριστεί τη μιζέρια και να φορτώσει με πρόσθετες δαπάνες για περιβαλλοντικές δεσμεύσεις τους Ευρωπαίους αγρότες δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και επιβαρύνοντας την οικονομική τους θέση». Η ΠΑΣΕΓΕΣ βρίσκει θετική την αναφορά της Κομισιόν για τους ενεργούς αγρότες, επιβεβαιώνοντας ότι συντάσσεται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, που οδηγούν τους φτωχούς αγρότες και τους εργατοαγρότες, στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Και για την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ η υπόθεση της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης και όχι ζήτημα αντίστασης και πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ