Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΙΣΧΥΣΗ» ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Το πικρό «ποτήρι» της κοροϊδίας

Από 100 έως 300 ευρώ η δήθεν ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, με πάμπολλες εξαιρέσεις και περιοριστικές προϋποθέσεις

Το τελευταίο τσιγάρο πριν από το εκτελεστικό απόσπασμα θυμίζει η κυβερνητική «παροχή» προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, την οποία προωθεί με τροπολογία στη Βουλή, εμφανιζόμενη συνεπής στο χλευασμό, στη διαιώνιση της μιζέριας για τους απόμαχους της δουλειάς, στην πολιτική επιλογή εξαθλίωσης του λαού. Μία μέρα μετά την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων αυξάνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα από 11% σε 13%, πλήττοντας οδυνηρά τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100 - 300 ευρώ για ένα τμήμα τους. Ακόμη και αυτή η μίζερη ρύθμιση διανθίζεται από εξαιρέσεις και προϋποθέσεις, για να περιοριστεί το εύρος των δικαιούχων, από τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη αρπάξει τη 13η και 14η σύνταξη και έχει παγώσει τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Με δικά τους λεφτά έρχεται να ασκήσει «κοινωνική πολιτική», την ίδια ώρα που καταδικάζει το παρόν τους και υποθηκεύει το μέλλον των ίδιων, αλλά και των παιδιών και των εγγονών τους. Η ρύθμιση είχε προαναγγελθεί προεκλογικά, σε μια προσπάθεια εξαγοράς της λαϊκής ψήφου και σήμερα προωθείται ακόμη πιο αποδυναμωμένη, αφού έχει επιδεινωθεί περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον για τους δικαιούχους, από τότε που εξαγγέλθηκε. Ταυτόχρονα, αποτελεί την απόδειξη της διγλωσσίας της κυβέρνησης, αφού η ίδια είχε εξαγγείλει και στη συνέχεια νομοθετήσει παροχές 1 δισ. ευρώ, που περιέκοψε κατά 500 εκατ. ευρώ, για να καταλήξει στη συγκεκριμένη ρύθμιση με προϋπολογιζόμενο κόστος μόλις 100 εκατ. ευρώ. Αυτό πριν τις εκλογές, καθώς τώρα το σχετικό κονδύλι εμφανίζεται κουτσουρεμένο κατά ακόμη 2 εκατ. ευρώ, στα 98 εκατ. ευρώ!

Πάνω από 9,5 δισ. ευρώ φτάνει η αφαίρεση λαϊκού εισοδήματος για το 2010 και το 2011, με τα 98 εκατ. που λένε πως θα επιστρέψουν να μη φτάνουν ούτε στο 1% από αυτά που αρπάζουν. Από τη νέα ρύθμιση «φτωχοκομείου» εξαιρούνται ευθύς εξαρχής όλοι οι 850.000 μικροσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, όπως επίσης και όλοι, ανεξάρτητα από ασφαλιστικό ταμείο, που δεν έχουν συμπληρωμένα τα 60 χρόνια ηλικίας, πλην των περιπτώσεων συνταξιούχων αναπηρίας και δικαιούχων εκ μεταβίβασης, με προϋπόθεση να δικαιούνται τη σύνταξη λόγω θανάτου, ή να είναι έως 18 ετών (24 εάν σπουδάζουν) ή είναι ανίκανοι για εργασία σε ποσοστό άνω του 67%.

Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη του Δεκέμβρη μαζί με τις συντάξεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά της εφάπαξ ελεημοσύνης στους συνταξιούχους αφορούν στα ποσά από συντάξεις και οποιαδήποτε άλλη πηγή και ορίστηκαν ως εξής:

  • Ατομικό ετήσιο εισόδημα από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ: 100 ευρώ.
  • Ατομικό εισόδημα από 7.000 μέχρι 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ: 200 ευρώ.
  • Ατομικό μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 12.000 ευρώ: 300 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ