Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Διώχνουν εργάτες για περισσότερα κέρδη

Μπαράζ απολύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο του φαρμάκου, έναν από τους πλέον κερδοφόρους. Χτες, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου πραγματοποίησαν παρέμβαση στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ενάντια στις 18 απολύσεις - με τη μορφή της «οικειοθελούς» αποχώρησης - που έχει προχωρήσει η επιχείρηση, καλώντας τους συναδέλφους τους να μην αποδεχτούν την απόλυση. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που και στον κλάδο του φαρμάκου καλλιεργεί τη στάση του συμβιβασμού, αξιοποιώντας το «επιχείρημα» της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι εν μέσω «καταιγίδας» απολύσεων, φαρμακοβιομήχανοι και εργοδοτικός συνδικαλισμός υποστηρίζουν πάγωμα των αυξήσεων στις ΣΣΕ, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας!

Στην κατάργηση 4.800 θέσεων εργασίας παγκοσμίως (3.500 στις ΗΠΑ, 1.300 στην Ευρώπη) προχωρά η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, με στόχο την εξοικονόμηση 2,4 δισ. δολαρίων ετησίως. Στην Ελλάδα αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους 75 - 80 εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Roche ονομάζει τις χιλιάδες απολύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη «νέο στρατηγικό σχέδιο της Roche για το 2011 και το 2012 με στόχο να προσαρμόσει τη δομή του κόστους σε ένα πλαίσιο μιας όλο και πιο απαιτητικής αγοράς και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και παραγωγική». Επιπλέον, η Pfizer «άπλωσε» πρόσφατα τις δουλειές της, αναλαμβάνοντας τη διακίνηση διαδερμικού συστήματος φαιντανύλης στην ελληνική αγορά φαρμάκου (σ.σ. ευρείας κυκλοφορίας και χρήσης προϊόν, για τον ισχυρό και χρόνιο πόνο, όπως αυτός του καρκίνου και χορηγείται με ιατρική συνταγή).

Οσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα η σταθερή δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και το ποιοτικό, δωρεάν φάρμακο για όσους το έχουν ανάγκη, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν. Το χαμηλό κόστος εργασίας και παρασκευής - με επιπτώσεις και στην ποιότητα των σκευασμάτων - και οι υψηλές τιμές διακίνησης θα είναι πάντα το ζητούμενο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν ενιαίο κρατικό φορέα παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και διακίνησης φαρμάκων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ