Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Σπάνε» στα δυο το Ταμείο Παρακαταθηκών

Χαλί για τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται για το κερδοφόρο κομμάτι. Το κρατικό πακέτο, τα ακόμη 25 δισ. ευρώ ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν οι τραπεζίτες

Τις διαδικασίες για το νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων, για το μοίρασμα της πίτας στον τραπεζικό κλάδο δρομολογεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι βασικές κατευθύνσεις γύρω από τη κρατική συμμετοχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (ΑΤΕ - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) έχουν υποδειχτεί και από τα κλιμάκια της τρόικας και από τα ισχυρά μονοπώλια (Deutche Bank, Lazard, HCBC)που η κυβέρνηση έχει προσλάβει σε ρόλο σε συμβούλου.

Και επίσημα χτες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το σπάσιμο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε δύο κομμάτια, εξέλιξη που αποτελεί και το πρώτο βήμα για το μπάσιμο των ιδιωτών στους τομείς που έχουν το ψαχνό και που υπόσχονται κέρδη. Το ένα κομμάτι θα «παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης», επειδή προφανώς αφήνει αδιάφορους τους «επενδυτές» και ταυτόχρονα προχωρούν στην ίδρυση «θυγατρικού πιστωτικού φορέα», όπου θα ενσωματώσουν τις δραστηριότητες που αφορούν στις τραπεζικές εργασίες. Πρόκειται για γενικότερο ανασχεδιασμό, που συνδέεται και με τον «Καλλικράτη», τη διαχείριση κοιναγορίτικων κονδυλίων για λογαριασμό των ΟΤΑ, ενόψει και του πακτωλού που θα αρχίσει να τρέχει με την αποδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σήμερα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δραστηριοποιείται στη χορήγηση δανείων στους ΟΤΑ, κυρίως για «συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» από τα ταμεία της ΕΕ.

Τα ακόμη χειρότερα δρομολογούν και για την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Το σχέδιο προβλέπει το ξεφόρτωμα όλων των θυγατρικών εταιριών που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο («Δωδώνη», ΣΕΚΑΠ κ.ά.). Παρά τις «διαρροές» και τη φημολογία είναι εξαιρετικά αμφίβολη ακόμη και η συμμετοχή του δημοσίου στην αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου...

Αντίθετα, τη ζεστή αγκαλιά του κράτους και της κυβέρνησης φαίνεται να επιλέγουν για μια ακόμη φορά οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Μπροστά στις νέες αναταράξεις στην ευρωζώνη, αφήνουν για αργότερα τη διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση «σταδιακή έξοδο στις αγορές» και ορέγονται ξανά το νέο κρατικό πακτωλό με τα ακόμη 25 δισ. ευρώ που για λογαριασμό τους ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ηδη προετοιμάζονται και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αρχίσουν να κάνουν χρήση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το 9μηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη για την τράπεζα Alpha φτάνουν στα 137,7 εκατ. ευρώ με τις κονδύλι για λογιστικές προβλέψεις (τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους) να φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 644 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα του ομίλου «Μάρφιν» απέσπασε 91 εκατ. ευρώ και οι «προβλέψεις» της διαμορφώνονται στα 201 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ