Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ετοιμάζουν το ξεπούλημα της ΕΛΒΙΖ

Ομηροι οι εργαζόμενοι στα σχέδια ξεπουλήματος

Σε πλήρη ανασφάλεια και αβεβαιότητα βρίσκονται οι 38 περίπου εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην επιχείρηση ζωοτροφών «ΖΩ-ΔΩ ΑΕ» (πρώην «ΕΛΒΙΖ», που εξαγοράστηκε από τη διοίκηση της ΑΤΕ που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο στη «ΔΩΔΩΝΗ» πριν ένα χρόνο) μετά το φιρμάνι για πώληση του εργοστασίου σε ιδιώτες.

Αυτή η βήμα προς βήμα συνειδητή πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης κρατικοσυνεταιριστικών παραγωγικών μονάδων που ακολουθείται εδώ και χρόνια εις βάρος των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και ενάντια στα συμφέροντα των μικρομεσαίων παραγωγών, αποτυπώνεται και στην «ΖΩ-ΔΩ».

Το 1987 το παραπάνω εργοστάσιο λειτουργούσε με 60 περίπου εργαζόμενους, με την ονομασία ΕΛΒΙΖ ως συνεταιριστική επιχείρηση της ΚΥΔΕΠ (Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριων Προϊόντων), η οποία διαλύεται το 1990 και τα εργοστάσια της ΕΛΒΙΖ πανελλαδικά περιέρχονται στην ΑΤΕ.

Το 2009 το εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ στα Γιάννενα αγοράστηκε από την «ΔΩΔΩΝΗ», δημιουργώντας την εταιρεία «ΖΩΔΩ ΑΕ», με σκοπό, όπως αρχικά λέχθηκε, να στηριχθεί ο τομέας των ζωοτροφών, ώστε να προμηθεύονται οι παραγωγοί πρώτη ύλη σε φτηνές τιμές.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά περιορίστηκε η χρηματοδότησή της από την ΑΤΕ, που κάνει κουμάντο στη «ΔΩΔΩΝΗ», με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί στο 50%. Η πολιτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εργοστασίου, τη σταδιακή μείωση του προσωπικού, αφού οι εργαζόμενοι εξωθούνταν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ οι παραγωγοί άρχισαν να καταφεύγουν σε ιδιώτες για την προμήθεια ζωοτροφών.

Η συνειδητή πολιτική υποβάθμισης της μονάδας, στην ουσία προλείανε το έδαφος για κλείσιμο του εργοστασίου ή το ξεπούλημά του σε ιδιώτη, ανάλογα με το ποιο κρίνεται πιο κερδοφόρο καθώς και στη μια και στην άλλη περίπτωση μοναδικό κριτήριο αποτελεί η διάσωση των επιχειρηματικών κερδών, στο φόντο της κρίσης και της όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στον τομέα των ζωοτροφών, συνολικά της αγροτικής παραγωγής με μόνιμα θύματα εργαζομένους και αγρότες.

Αποτέλεσμα αυτής της αντεργατικής - αντιαγροτικής πολιτικής είναι και η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Η παράδοση, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, των θυγατρικών επιχειρήσεων της τράπεζας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εμπορία, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η ιδιωτικοποίηση, άλλωστε, της «ΔΩΔΩΝΗΣ» αποτελεί και γενικότερο προγραμματικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, αλλά εντάσσεται και στις επιλογές του μνημονίου που συνυπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με ΕΕ και ΔΝΤ.

Αυτή την πολιτική που χαράζει η ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν ενωμένοι οι εργαζόμενοι, μαζί με την φτωχή και μεσαία αγροτιά. Η ρεαλιστική λύση για διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, περνά μέσα από τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Από το δρόμο μιας άλλης φιλεργατικής - φιλοαγροτικής πολιτικής, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα ενισχύονται από το κράτος σε όλα τα επίπεδα, για καθετοποιημένη παραγωγή και ανάπτυξη της βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ