Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τα αντιδραστικά μέτρα πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες

Συζήτηση για την οδηγία της ΕΕ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «ισότητας των φύλων»

Η μόνη «ισότητα» που προωθεί η πολιτική της ΕΕ είναι η ισότητα στην εκμετάλλευση, τόνισε χθες η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, καταψηφίζοντας νομοσχέδιο που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «ισότητας των φύλων». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., με τους δύο πρώτους να ανοίγουν συζήτηση περί της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Βέρα Νικολαΐδου, «σε μία κοινωνία ταξικής εκμετάλλευσης και φυλετικής καταπίεσης η εξίσωση δικαιωμάτων φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των γυναικών και στην πράξη σημαίνει αφαίρεση όσων δικαιωμάτων έχουν κερδηθεί με αγώνες». Πρόσθεσε πως «στο όνομα της ίσης μεταχείρισης λαμβάνονται και εφαρμόζονται τα πιο αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες. Στο όνομα της ίσης μεταχείρισης εξισώθηκαν τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στα 65 και από ό,τι φαίνεται θα πάμε και πιο πάνω». Αναφερόμενη στις θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε: «απαιτούμε ουσιαστική προστασία της μητρότητας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξη στα 55 και στα 50 για τα βαριά και ανθυγιεινά». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «η ισότητα που ευαγγελίζεται η οδηγία είναι η ισότητα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ισότητα με μισθούς και συντάξεις πείνας και την αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Οσον αφορά το θέμα του αν ισχύουν ή όχι οι πρόσφατα θεσμοθετημένες διατάξεις για την εξίσωση του ορίου συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, η εισηγήτρια της ΝΔ Ε. Τσουμάνη υποστήριξε: «τίθεται θέμα του κατά πόσον ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις ή όχι» επικαλούμενη εκτίμηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν είναι συμβατές με την οδηγία. Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι «μη ζήτημα» και ότι το επιστημονικό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψιν το σύνολο του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στο ζήτημα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα «επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης». Ομως, για ποια ίση μεταχείριση μπορούμε να μιλάμε, όταν στα Επαγγελματικά Ταμεία ο κάθε εργαζόμενος έχει τον ατομικό του λογαριασμό και η σύνταξή του εξαρτάται από το ύψος των προσωπικών του εισφορών; Η συζήτηση για τις μεταβατικές διατάξεις και την περίοδο προσαρμογής είναι αποπροσανατολιστική. Στην ουσία η επαγγελματική ασφάλιση κλείνει οριστικά την πόρτα σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και ταυτόχρονα ανοίγει πολλά παράθυρα για την εξίσωση των ασφαλιστικών παροχών των εργαζομένων προς τα κάτω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ