Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί για διεθνιστική αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, 8μελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων στους φυλακισμένους Τούρκους αγωνιστές που πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου, αρνούμενοι να μπουν στα «λευκά κελιά» του ψυχολογικού και φυσικού θανάτου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, σε συνεργασία με τουρκικά ταξικά συνδικάτα, πραγματοποίησε επαφές με κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την οργάνωση των συγγενών των φυλακισμένων απεργών πείνας, με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και με άλλες επιτροπές αλληλεγγύης. Σε μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αντιπροσωπεία των Ελλήνων συνδικαλιστών από κοινού με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας έδωσε συνέντευξη Τύπου. Στη συνέντευξη αυτή καταγγέλθηκε το έγκλημα που συντελείται από τις τουρκικές αρχές σε βάρος των Τούρκων αγωνιστών φυλακισμένων, καταγγέλθηκαν οι φυσικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση που, κατ' ουσία, επιβραβεύουν τον εγκληματία, την τουρκική κυβέρνηση, δίνοντάς της απλόχερα οικονομική στήριξη. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι η επίσκεψή της αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς ενεργειών της, που ως στόχο έχουν την ενεργοποίηση όλων των Ελλήνων εργαζομένων σε τέτοιο βαθμό που να μπορέσουν να συμβάλουν στη δικαίωση των Τούρκων αγωνιστών.

Από την ανάλυση της κατάστασης που έγινε μαζί με τους Τούρκους συνδικαλιστές, καθώς και από τους συγγενείς των φυλακισμένων απεργών πείνας έγινε φανερό ότι η επίθεση των τουρκικών αρχών ενάντια στους φυλακισμένους αγωνιστές εξελίσσεται (και αυτό δεν είναι τυχαίο) σε μια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι κινητοποιούνταν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτή η επίθεση ξεκίνησε με την πίεση στους πολιτικούς κρατούμενους να δεχτούν τη μεταφορά τους στα «λευκά κελιά» των φυλακών τύπου F, που σημαίνει την ψυχολογική και φυσική εξόντωσή τους. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 31 νεκρούς και οι νεκροί αυτοί δεν προέκυψαν μόνο από την απεργία πείνας. Οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ ή κάηκαν με φλογοβόλα, ενώ άλλοι δέχτηκαν επίθεση με χημικά αέρια. Ταυτόχρονα, έχει ενταθεί η τρομοκρατία. Εχει ήδη μπει σε ισχύ ο τρομονόμος που απαγορεύει την ελεύθερη κυκλοφορία και συνάθροιση. Οι συγγενείς των πολιτικών κρατούμενων που επισκέπτονται τις φυλακές υποβάλλονται στον ακραίο εξευτελισμό του «ξεγυμνώματος».

Η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας να συναντηθεί με κρατούμενους στις φυλακές και τα νοσοκομεία προσέκρουσε στην προκλητική άρνηση των τουρκικών αρχών.

Πάντως είναι γεγονός ότι η τρομοκρατία δεν πτοεί τους Τούρκους αγωνιστές που έχουν απαντήσει ήδη με τη γενίκευση της απεργίας πείνας σε όλες τις φυλακές. Σήμερα οι πολιτικοί κρατούμενοι απεργοί πείνας ανέρχονται στους 2.019 και σε αυτούς έχουν προστεθεί εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι έξω από τις φυλακές.

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, ο διεθνισμός της εργατικής τάξης είναι το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο στήριγμα.

Το ΠΑΜΕ μετά και από την εμπειρία της συνάντησης αυτής, εξοπλισμένο με περισσότερη γνώση, θα πάρει μια σειρά και άλλων πρωτοβουλιών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την όσο γίνεται ενεργό στήριξη του αγώνα των Τούρκων συναδέλφων αγωνιστών. Είναι άμεση ανάγκη όλα τα ελληνικά συνδικάτα να αναδείξουν το πρόβλημα και να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι μια εξέχουσα αξία της εργατικής τάξης που τώρα πρέπει παντού να πάρει σάρκα και οστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ