Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εκλογές με αναμενόμενο νικητή και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις...

Κατάληψη δρόμου από κατοίκους στη Νις που διαμαρτύρονται για την ενεργειακή κρίση

Associated Press

Κατάληψη δρόμου από κατοίκους στη Νις που διαμαρτύρονται για την ενεργειακή κρίση
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα καλολαδωμένα από το... εξωτερικό γρανάζια της μηχανής προπαγάνδας της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» (DOS) έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα στις σερβικές γενικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη, αφ' ενός φέρνοντας τον Τζόραν Τζίντζιτς στη θέση του πρωθυπουργού της Σερβίας και αφ' ετέρου την DOS να κατακτά πάνω από τα 2/3 των 250 εδρών της σερβικής Βουλής. Εντούτοις, δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Εκπληξη πρώτη: Το «Κόμμα Σερβικής Ενότητας», με ιδρυτή τον δολοφονηθέντα στις 15 Γενάρη 2000 γνωστό παραστρατιωτικό ηγέτη Αρκάν, μπήκε στη σερβική Βουλή σπάζοντας το φράγμα του πλαφόν του 5%, κατακτώντας τουλάχιστον 14 έδρες. «Εκπληξη» δεύτερη... Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες, που κυμάνθηκε γύρω στο 60%, ήταν μειωμένο κατά τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον αριθμό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες στις ιστορικές εκλογές της 23ης του περασμένου Σεπτέμβρη. Τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο, που ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη, είναι η αποτυχία των κομμάτων της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς» της Μιριάνα Μάρκοβιτς (συζύγου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) και του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς να εκπροσωπηθούν στη νέα σερβική βουλή.

Σύμφωνα με τα τελευταία - αλλά όχι και τελικά - στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την κεντρική εφορευτική επιτροπή Σερβίας, η DOS κατέκτησε τις 178 έδρες από το σύνολο των 250 εδρών της σερβικής Βουλής. Οι σέρβοι Σοσιαλιστές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που φάνηκαν ιδιαίτερα ενισχυμένοι στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, κατέλαβαν 37 έδρες. Το γεγονός αυτό έκανε το ανώτερο στέλεχος του σερβικού σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιβιτσα Ντάσιτς, να σχολιάσει το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα ως «κορυφαίο επίτευγμα, με δεδομένη την εκστρατεία εκφοβισμού και διωγμού των σοσιαλιστών από τις νέες αρχές, που ωστόσο σημαίνει ένα νέο ξεκίνημα και επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων του κόμματος». Τρίτο σε δύναμη κόμμα στη νέα σερβική Βουλή, που θα ορκιστεί στις 15 Γενάρη, ήρθε το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόγισλαβ Σέσελι, καταλαμβάνοντας 23 έδρες και τέταρτο το «Κόμμα Σερβικής Ενότητας» με ιδρυτή τον Αρκάν, που κατέκτησε τουλάχιστον 14 έδρες. Η για πρώτη φορά εκπροσώπηση του «Κόμματος Σερβικής Ενότητας» στη σερβική Βουλή προκάλεσε, κατά τα φαινόμενα, μία έντονα πικρή γεύση στα χείλη των στελεχών της DOS, που εξήγησαν την εκλογική επιτυχία του συγκεκριμένου κόμματος ως φαινόμενο που συναρτάται άμεσα με την κρίσιμη κατάσταση στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, εξαιτίας της δράσης των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο Μεντβέγια Μπουγιάνοβατς» και που αντανακλά την αγωνία των Σέρβων για το μέλλον του νότιου τμήματος της Σερβίας... Ο Μίοντραγκ Βούγιοβιτς, εγκέφαλος της προεκλογικής εκστρατείας του «Κόμματος Σερβικής Ενότητας» και ιδιοκτήτης του σερβικού τηλεοπτικού σταθμού «ΠΑΛΜΑ ΤV», αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, διαβεβαιώνοντας πως οι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος θα «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τη Σερβία και να απελευθερώσουν το Κοσσυφοπέδιο»...

Πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Πρέσεβο

Εκνευρισμό σε Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και γιουγκοσλαβική κυβέρνηση προκαλούν οι λεκτικές καταδίκες της διεθνούς κοινότητας σε βάρος των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο. Παρά την απουσία ένοπλων συμπλοκών ανάμεσα σε Σέρβους αστυνομικούς και Αλβανούς αυτονομιστές η κατάσταση στην περιοχή παραμένει επικίνδυνα φορτισμένη και τροφοδοτήθηκε τα τελευταία τρία 24ωρα πρώτον από την απόφαση των Αλβανών αυτονομιστών να στήσουν δικό τους «φυλάκιο ελέγχου» σε χωριό του Πρέσεβο για να ελέγχουν την ταυτότητα όσων διελαύνουν από τη συγκεκριμένη περιοχή και την «εξαφάνιση» τεσσάρων Σέρβων (κατοίκων του Πρέσεβο) στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ νότιας Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, εκ των οποίων μόνον οι δύο εντοπίστηκαν από στρατιώτες της ΚΦΟΡ και οδηγήθηκαν στη Σερβία.

Χτες, με δεδομένα τα παραπάνω γεγονότα και την απραξία της ΚΦΟΡ στο θέμα αποτροπής της διείσδυσης των Αλβανών αυτονομιστών στη νότια Σερβία, η Ανω Βουλή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ψήφισε πρόταση με την οποία ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καθορίσει σαφή ημερομηνία για την απομάκρυνση των Αλβανών εξτρεμιστών από την κοιλάδα του Πρέσεβο. Στην ίδια δήλωση υπάρχει η προειδοποίηση πως στην αντίθετη περίπτωση, η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «θα αναγκαστεί να εκδιώξει μονομερώς τους αυτονομιστές».

Στην ίδια δήλωση, η Ανω Βουλή του Γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου καθιστά την υπό το ΝΑΤΟ πολυεθνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο «άμεσα υπεύθυνη για τη διείσδυση Αλβανών τρομοκρατών» στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ζητήσει επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ικανοποίηση του ίδιου αιτήματος, προσθέτοντας σ' αυτό και τον περιορισμό της έκτασης της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων που χωρίζει νοητά τη νότια Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως, ανώτεροι διοικητές του γιουγκοσλαβικού στρατού, όπως ο στρατηγός Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, που περιόδευσαν την ημέρα των Χριστουγέννων σε περιοχές του Πρέσεβο, δήλωσαν «έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες Αλβανούς ανά πάσα στιγμή σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις των αρμόδιων κρατικών οργάνων».

Ατέρμονες διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Μεσούντος του δριμύ χειμώνα η ενεργειακή κρίση στη Σερβία επιδεινώνεται, κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την ήδη δύσκολη ζωή για εκατομμύρια Σέρβους. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη από την περασμένη Κυριακή έως και χτες, οπότε το μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό.

Παρά το γεγονός ότι τέτοια ενεργειακά προβλήματα δεν είχαν εκδηλωθεί στη Σερβία ούτε στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών, οι νέες σερβικές αρχές επέρριψαν τις ευθύνες για τον εφιάλτη της ζωής στο παγωμένο σκοτάδι που ζουν εκατομμύρια Σέρβοι σε ένα συνδυασμό ποικίλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της στάθμης του νερού στο Δούναβη, η έλλειψη επενδύσεων σε Σερβία και Αλβανία ακόμη και το ενδεχόμενο «σαμποτάζ» από υποστηριχτές του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ