Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Φόβος για τις αντιδράσεις από την αντιλαϊκή πολιτική

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και προωθεί όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών

Σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας προκειμένου να εξωραΐσει τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαών, επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του λεγόμενου Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Καζαχστάν.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός καλούσε το σύνολο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να συντονίσουν τη δράση τους και να αναλάβουν το ρόλο της καταστολής των κινημάτων στο όνομα της «περιφερειακής ασφάλειας» και της δήθεν «εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής».

Ο πρωθυπουργός, χωρίς να αμφισβητήσει και να θίξει τον πυρήνα του συστήματος που και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί, ανέφερε ότι «η οικονομική κρίση όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και οι ζημίες "κοινωνικοποιούνται" σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια και είναι μια από τις αιτίες που έχουμε παγκόσμια οικονομική ανισότητα».

Η αναφορά του πρωθυπουργού ουσιαστικά αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς να ενδυναμώσουν τους «κατασταλτικούς μηχανισμούς» απέναντι στους λαούς και τα κινήματα που θα αντισταθούν και θα αντιταχθούν στη βαρβαρότητα του συστήματος. Βέβαια, σε μια προσπάθεια να κρύψει τους πραγματικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε υποκριτικό ευχολόγιο αναφέροντας ότι «πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί, κοινωνίες και οικονομίες που προστατεύουν κοινές αξίες και προάγουν την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία για όλους».

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης ανέφερε ότι ένα άλλο κλειδί για την περιφερειακή ασφάλεια αποτελεί «η συνεργασία για τη μετανάστευση», την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα», και η «αντιμετώπιση της έξαρσης του εθνικισμού», που βέβαια απέφυγε να αποδώσει στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός πρότεινε την ενσωμάτωση της οικονομικής σταθερότητας στην ατζέντα του ΟΑΣΕ, ενώ έσπευσε να χαιρετίσει το «νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεών του στο Καζαχστάν δέχτηκε τα «συγχαρητήρια» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος θα επισκεφτεί και επίσημα την Ελλάδα μέσα στο 2011.

«Πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά», ανέφερε η Χ. Κλίντον στον Γ. Παπανδρέου, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι τα «εύσημα» δεν αφορούσαν μόνο στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής αλλά και τις «πρωτοβουλίες» της ελληνικής κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο συζητήθηκε η «πορεία της ελληνικής οικονομίας», ενώ επί τάπητος τέθηκε και η «περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα».

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, τον Πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Οργανισμός στην υπηρεσία των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Στην ίδια τη σύνοδο, που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 1 αντιπρόεδρος, 7 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, 14 υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι των 12 Εταίρων Συνεργασίας του Οργανισμού. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο που πραγματοποιείται ύστερα από 11 χρόνια. Στην ατζέντα της Συνόδου φιγουράρουν θέματα όπως ο «αντιτρομοκρατικός αγώνας», το «οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ανθρώπων», το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ).

Χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κιργιστάν αλλά και του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας πως ο ΟΗΕ θα εκπονήσει - στις αρχές του 2011 - Περιφερειακό Πρόγραμμα για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στον Οργανισμό υποστηρίζοντας πως ο ΟΑΣΕ «έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του» και ζήτησε να αποκτήσει «πιο συγκεκριμένη νομική βάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ