Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Αξιώνει σύγχρονους σκλάβους

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, όπως αποτυπώνεται και στις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών

Ο ξεσηκωμός των λαϊκών στρωμάτων ξεπροβάλλει καθημερινά σαν μονόδρομος
Ο ξεσηκωμός των λαϊκών στρωμάτων ξεπροβάλλει καθημερινά σαν μονόδρομος
Η επίθεση που έρχεται δεν έχει προηγούμενο. Αποτυπώνεται στα νομοσχέδια που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, στο μνημόνιο και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Στόχος είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με όλους τους τρόπους, με φόντο τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για το ποιος θα βγει πιο ενισχυμένος από την κρίση.

Ανάμεσα σε άλλα ο ΣΕΒ αξιώνει για λογαριασμό όλων των κεφαλαιοκρατών:

1. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση: Επιδίωξη είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 10ωρα - 12ωρα και 6ήμερα. Η δίωρη «υπέρβαση» του ημερήσιου χρόνου εργασίας και η εξαήμερη εργασία που προτείνουν, είναι μονάχα η αρχή του πλήρως ξεχαρβαλώματος του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, του πενθήμερου. Οι εργοδότες ωφελούνται, καθώς: Απαλλάσσονται από την πρόσθετη αμοιβή της υπερωρίας και του Σαββάτου. Μπορούν να τροποποιούν το ωράριο ανάλογα με τις αυξομειώσεις της παραγωγικής δραστηριότητας. Σε περιόδους αιχμής θα επιμηκύνουν το χρόνο εργασίας, σε περιόδους ύφεσης θα μειώνεται. Ετσι επιτυγχάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας και βαθαίνει η εκμετάλλευση. Ωστόσο, απορυθμίζεται ο ατομικός και οικογενειακός προγραμματισμός του εργαζόμενου, φθείρεται η σωματική και ψυχική του υγεία.

2. Αρση των περιορισμών για την εκ περιτροπής εργασία: Ο αντεργατικός νόμος του Λοβέρδου δεν τους αρκεί. Απαιτούν επ' αόριστον - αντί εξαμήνου που προβλέπει ο νόμος - εκ περιτροπής εργασία και κατάργηση ακόμη και της ψευδεπίγραφης διαβούλευσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τη συμφωνία της διάρκειας του χρόνου της εκ περιτροπής εργασίας.

3. Ταχεία διαδικασία εισαγωγής ξένων επιστημόνων από χώρες εκτός ΕΕ: Θέλουν να φέρνουν επιστήμονες από πιο φτωχές χώρες, που αμείβονται με πολύ χαμηλότερες αμοιβές, για να συμπιέσουν τις ήδη πενιχρές απολαβές των επιστημόνων.

4. Αναθεώρηση των προστίμων για την καθυστέρηση αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών: Οι εργοδότες θα καταβάλλουν όποτε θέλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τις ελάχιστες επιπτώσεις που υπάρχουν σήμερα και οι οποίες σπάνια τους θίγουν. Νέο πλήγμα δηλαδή για τα ασφαλιστικά Ταμεία, το οποίο θα φορτωθεί στους εργαζόμενους με νέα μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

5. Κατάργηση υποχρεωτικής προσέλευσης εργοδοτών στο ΣΕΠΕ: Μέχρι τώρα, όταν ένας εργαζόμενους προσφεύγει στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προσέλθει, αλλιώς υπάρχουν κυρώσεις. Οι εργοδότες ζητούν να μην προσέρχονται καν.

6. Κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων: Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές, συρρικνώνονται τα δώρα, τα επιδόματα, οι συντάξεις και αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους.

7. Διαχείριση των πόρων του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ: Οι εργοδότες θέλουν ευθέως να βάζουν χέρι στα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατούνται από τις εισφορές τους και τα οποία έτσι κι αλλιώς μέσα από το ΛΑΕΚ δίνονται στους επιχειρηματίες, αντί για την προστασία των ανέργων.

8. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον επαγγελματικό κίνδυνο και τη στράτευση: Απαιτούν τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, που προέρχονται από το μόχθο των εργαζομένων και τα οποία τα διαχειρίζεται το Ταμείο για να καλύψει τους εργαζόμενους σε περίπτωση ατυχήματος, διακοπής εργασίας λόγω στράτευσης, διακοπής εργασίας λόγω επαγγελματικής ασθένειας, κ.ά.

9. Κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων: Πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα με πολλές πτυχές. Εδώ θα περιοριστούμε στα ζητήματα που αφορούν ορισμένες πλευρές. Για παράδειγμα, για έναν ηλεκτροτεχνίτη με την αντίστοιχη άδεια, η κλαδική σύμβαση προβλέπει 38 ώρες εβδομαδιαία εργασία, Δευτέρα έως Παρασκευή. Εχουν κατώτερη αμοιβή, με βάση την προϋπηρεσία, αν είναι τεχνίτες ή βοηθοί, κ.λπ. Μια εταιρεία είναι υποχρεωμένη - για παράδειγμα - ανάλογα με το μέγεθος της συντήρησης να απασχολεί έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Για τη συντήρηση 240 ανελκυστήρων σε μηνιαία βάση, προβλέπεται προσωπικό τουλάχιστον δύο ατόμων, εκ των οποίων ο ένας να είναι τεχνίτης. Η μεγαλοεργοδοσία στο προαναφερόμενο παράδειγμα, με την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων επιτυγχάνει να εντατικοποιήσει την εργασία και να δίνει χαμηλούς μισθούς. Οι συνέπειες θα είναι έντονες και στην Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων και στην αύξηση της ανεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξολοθρεύουν μισθούς και συντάξεις (2010-12-24 00:00:00.0)
Σε απεργιακή κλιμάκωση καλούν οι ταξικές δυνάμεις (2009-09-02 00:00:00.0)
Τα εγκλήματα έχουν πολιτική σφραγίδα (2006-06-04 00:00:00.0)
Με ξένα «κόλλυβα»... (2000-05-21 00:00:00.0)
Τα "αιτήματα" των ξενοδόχων (1997-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ