Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πολιτικές ευθύνες για το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων

Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων παίζουν κυβέρνηση και δήμος

Προκλητικό παιχνίδι εντυπώσεων στις πλάτες των εργαζόμενων και του λαού της Αθήνας παίζει η κυβέρνηση με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της καθαριότητας, καθώς επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι πετά στο δρόμο τους συμβασιούχους (τους οποίους θα έπρεπε να μονιμοποιήσει) και απογυμνώνει νευραλγικής σημασίας υπηρεσίες που αφορούν στην Υγεία και στην ποιότητα ζωής εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Χτες, μετά τη συνάντησή του με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατηγόρησε την απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Επρεπε η δημοτική αρχή της Αθήνας, όπως κάνουν όλοι οι δήμοι της χώρας, να είχε προκηρύξει, έγκαιρα τις θέσεις μέσω ΑΣΕΠ», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Πρέπει η δημοτική αρχή να προκηρύξει τις θέσεις, αλλιώς θα είναι υπόλογη και απέναντι στον Εισαγγελέα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δικές του δηλώσεις και ο Γ. Καμίνης, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πει τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

Για την όλη κατάσταση ευθύνεται και η πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή εφάρμοσε την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συνεπικουρούμενη από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο, έλυνε το πρόβλημα της επάνδρωσης υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, προσλαμβάνοντας συμβασιούχους, αντί για εργαζόμενους με σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ομως, η σημερινή κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με όσα ισχυρίζεται για να κρύψει τις δικές της ευθύνες. Ο νόμος Ραγκούση περί προσλήψεων στο δημόσιο πέτα στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχους. Οι παλιές υποσχέσεις Ραγκούση, όταν εισηγούνταν τον εν λόγω νόμο, για μια σχέση εργασίας στο δημόσιο και για αντικατάσταση των συμβασιούχων με μόνιμο προσωπικό όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε ποτέ αλλά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ηδη, για το Δήμο της Αθήνας έχει γίνει διαγωνισμός και 330 εργαζόμενοι (μόνιμο προσωπικό) έχουν επιλεγεί για τον τομέα της καθαριότητας. Ομως, αυτές οι προσλήψεις είναι «παγωμένες» στο πλαίσιο της απαγόρευσης προσλήψεων για το 2010 και ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν δεδομένου ότι ισχύει η ρύθμιση του μνημονίου για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο να γίνεται μία πρόσληψη.

Απαντώντας στις προαναφερόμενες δηλώσεις Ραγκούση ο Ν. Κακλαμάνης, με δήλωσή του, ως λύση του προβλήματος προτείνει την υιοθέτηση της πρότασης της ΚΕΔΚΕ για διετή μεταβατική περίοδο στην εφαρμογή του νόμου Ραγκούση και αυξημένη μοριοδότηση στην εμπειρία των εργαζομένων ώστε να απορροφηθούν οι σημερινοί συμβασιούχοι. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα με ομόφωνη απόφασή του την πρόταση της παράταξης του ΚΚΕ για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων ο Κ. Πελετίδης (2019-06-06 00:00:00.0)
Συνεχίζουν για 5η μέρα την κατάληψη του Δημαρχείου (2011-03-25 00:00:00.0)
Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα (2011-01-04 00:00:00.0)
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι (2010-01-12 00:00:00.0)
Διαφάνεια στη διοίκηση και αγώνας για τα προβλήματα (2003-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ