Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα

Στον «αέρα» εκατοντάδες συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων

Το δρόμο της ανεργίας φαίνεται να δείχνει η νέα διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στους εκατοντάδες συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας και γενικότερα. Στο αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να έχει ισχύ η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία όλοι οι συμβασιούχοι του δήμου είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του και πρέπει να μονιμοποιηθούν, ο νέος δήμαρχος, Γ. Καμίνης, απάντησε ότι δε δεσμεύεται πολιτικά.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση είχε παρθεί με πρωτοβουλία των συμβούλων του ΚΚΕ και είχε ψηφιστεί από όλες τις παρατάξεις. Την Κυριακή, στη διάρκεια των δημαιρεσιών, ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ζήτησε να είναι σε ισχύ η προηγούμενη απόφαση μέχρι να συνεδριάσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «έχει πολιτική και ηθική δέσμευση η νέα δημοτική αρχή και δεν μπορεί να παρίσταται στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά».

Χτες, στη διάρκεια εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, η διοίκηση του δήμου ζήτησε να δοθεί αναβολή, κάτι που αναμενόταν, καθώς αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως. Χτες επίσης επρόκειτο να ξεκινήσει η καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει στη διεύθυνση καθαριότητας, ώστε προσεχώς η δημοτική αρχή να καταθέσει πρόταση για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα των συμβασιούχων, με πιθανότερο το σενάριο πρόσληψης νέων συμβασιούχων. Πάντως, οι εργαζόμενοι έλαβαν χτες προσωρινή διαταγή παραμονής στην εργασία τους, μέχρι νεωτέρας.

Στα δικαστήρια, μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους, ήταν από το πρωί χτες ο Νίκος Σοφιανός. Σε δήλωσή του στον «Ρ» τόνισε: «Το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά δε θα κριθεί στα αστικά δικαστήρια. Η παρουσία μας στη σημερινή δίκη εκφράζει τη στήριξή μας στο δικαίωμα των 400 συμβασιούχων της καθαριότητας. Το δικαίωμα αυτό θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. Αυτό δηλώσαμε και στους εκατοντάδες εργαζόμενους».

Να σημειώσουμε ότι οι δίκες συνεχίζονται αύριο, Τετάρτη, και την Παρασκευή, και αφορούν στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων περίπου 400 εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν. Συνολικά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας στο δήμο της πρωτεύουσας ανέρχονται περίπου στους 700 σε σύνολο περίπου 1.600.

Στο Κερατσίνι

Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στο Κολυμβητήριο του Δήμου Κερατσινίου απαιτώντας την παραμονή στην εργασία των 11 συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε στις 31 Δεκέμβρη. Οι συμβασιούχοι εργάζονται τέσσερα χρόνια στο Κολυμβητήριο με επτάμηνες και τετράμηνες συμβάσεις εργασίας. Στο Κολυμβητήριο πηγαίνουν πάνω από 2.000 άτομα πληρώνοντας αδρά για εγγραφή και χρήση των εγκαταστάσεων.

Στο πλευρό τους ήταν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο Κολυμβητήριο. «Σε λίγους μήνες πάνω από 200 εργαζόμενοι στο Δήμο Κερατσινίου θα απολυθούν γιατί αυτό απαιτεί ο "Καλλικράτης" και η αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε στους εργαζόμενους ο Ηλίας Πατίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Ο κόσμος, πρόσθεσε, πληρώνει πανάκριβες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι απολύονται. Εκεί οδηγεί η πολιτική των κομμάτων και των δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Παράλληλα, τους κάλεσε να συσπειρωθούν, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα και να κινητοποιηθούν απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αμέσως μετά τη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να γίνει το άλμα για δημοτική αρχή που μαζί με τον λαό θα βάλει φρένο σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς (2023-10-12 00:00:00.0)
Ψήφος για δημοτική αρχή που παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για τα δίκια τους κόντρα στην ομηρία τους (2019-05-30 00:00:00.0)
Ενόψει εκλογών παραιτείται από ένδικα μέσα ενάντια στους εργαζόμενους (2019-04-17 00:00:00.0)
Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά (2019-04-10 00:00:00.0)
Εχουν δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά (2011-09-17 00:00:00.0)
Διεκδικούν τις δουλειές τους (2011-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ