Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτηματικά από την έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η έκρηξη βόμβας έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, την περασμένη Πέμπτη. Η όλη εικόνα που αναδύεται δημιουργεί την εντύπωση πως το φαινόμενο της λεγόμενης τρομοκρατίας εμφανίζεται ως μια λερναία ύδρα που συνεχώς πετυχαίνει να νομιμοποιεί την αστυνομική βία και την κρατική αυθαιρεσία. Ετσι, ενισχύεται το «κλίμα» τρομοκράτησης των εργαζομένων με την «αξιοποίηση» της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στις 8.22 το πρωί, έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, στους Αμπελόκηπους. Η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δίκυκλο σταθμευμένο απέναντι από την είσοδο του Πρωτοδικείου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου και σε σταθμευμένα οχήματα. Παράλληλα, δημιουργήθηκε σύννεφο καπνού που έγινε ορατό από πολλά σημεία της Αθήνας.

Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, καθώς η Αστυνομία πρόλαβε να εκκενώσει το κτίριο και την περιοχή, μετά από ακριβείς πληροφορίες που είχε δώσει άγνωστος με προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Οι αστυνομικοί που πήγαν εκεί, είδαν τη μοτοσικλέτα με τον αριθμό που έδωσε ο άγνωστος, για την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί το βράδυ την Τετάρτης από το Γαλάτσι. Αμέσως σήμανε συναγερμός και απομακρύνθηκε ο κόσμος. Η έκρηξη σημειώθηκε δύο λεπτά μετά το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο άγνωστος, στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το υλικό και η ακριβής συνδεσμολογία του μηχανισμού, οι αρχές ωστόσο εκτιμούν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δέκα κιλά «γρήγορου εκρηκτικού» με βάση τη ζελατοδυναμίτιδα, σε συνδυασμό με ΤΝΤ ή αμμωνιοδυναμίτιδα. Υπολογίζεται πως οι βομβιστές άφησαν στο χώρο στάθμευσης την μοτοσικλέτα λίγο πριν τις 7.30 το πρωί. Εκτιμάται δε ότι η ομάδα που πραγματοποίησε το κτύπημα έπρεπε να αποτελούνταν τουλάχιστον από πέντε άτομα. Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, έγιναν από σταθερό καρτοτηλέφωνο από την πλατεία Βικτωρίας.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια, που χωρίς καμία ηθική ή λαϊκή νομιμοποίηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσει τους πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής εκτιμώντας ότι «οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες». Ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής ερωτώμενος πώς κρίνει ότι παρά τις απανωτές συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, εξακολουθεί να υπάρχει επιχειρησιακή δυνατότητα ατόμων για τέτοιες ενέργειες, δήλωσε: «Αυτό είναι προς αξιολόγηση και είναι στοιχείο της έρευνας την οποία διεξάγει η αντιτρομοκρατική, η οποία συνεχίζει και βρίσκεται σε επιφυλακή έτσι κι αλλιώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ