Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ»
Πάτημα για νέα αντιλαϊκά πακέτα

Στα σκαριά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Νέες ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Τάχα «αυστηροποίηση» ποινών για φορολογικές παραβάσεις

Λίγες μέρες μετά την επιχείρηση διαγραφής για τα 24 δισ. ευρώ με τα ληξιπρόθεσμα φέσια μιας δράκας μεγαλοοφειλετών προς την Εφορία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και πάλι στο γνωστό τροπάρι, τάχα, για την ...πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) βάζουν τις τελευταίες πινελιές και για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που αφορά στην εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων μέχρι και για το 2014. Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα πάνω από 12 δισ. ευρώ - 5% του παραγόμενου ΑΕΠ - που μεταφράζονται σε νέες εκρηκτικές ανατιμήσεις φόρων απέναντι στο λαό, παραπέρα τσεκούρωμα σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, που με βάση τα χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης θα ανακοινωθούν μέχρι το Μάρτη του 2011. Με τα νέα πακέτα ξετυλίγουν και νέες προκλητικές ενισχύσεις, ελαφρύνσεις και προνόμια στις μερίδες της πλουτοκρατίας, σε συνέχεια αυτών που ήδη έδωσαν στους τραπεζίτες, μεγαλοβιομήχανους και τα άλλα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Η κυβερνητική προπαγάνδα για τη φοροδιαφυγή έχει στόχο να συγκαλύψει και δικαιολογήσει τα παραπάνω, όπως επίσης και τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αντίστοιχη ρότα με αυτή της ΝΔ εκχώρησε και καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας στις μερίδες της πλουτοκρατίας που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό. Είναι πρόκληση να μιλούν για φοροδιαφυγή αυτοί που θεσμοθέτησαν νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων», τον πακτωλό των ενισχύσεων μέσω και του νέου «επενδυτικού νόμου», του ΕΣΠΑ, νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο στο όνομα της «διατήρησης των θέσεων εργασίας», απαλλαγές στα κέρδη από τόκους κρατικών ομολόγων για τους μεγαλορεντιέρηδες, για κέρδη από χρηματιστηριακό τζόγο κ.ά.

Για την πλουτοκρατία είναι που έχουν βάλει στα σκαριά και νέες φοροελαφρύνσεις μέσω του «συμπληρωματικού» φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν δεσμευθεί και για την παραπέρα μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 4 ακόμη μονάδες (24% από 20%). Στο ίδιο νομοσχέδιο θα χωρέσουν και ρυθμίσεις για την «αυστηροποίηση» των ποινών σε περιπτώσεις απόκρυψης ΦΠΑ και άλλης «φορολογητέας ύλης», που επιχειρούν να τις διαφημίσουν, τάχα, ως ...κεντρικό ζήτημα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η όποια αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου δεν αγγίζει τα αρπακτικά της πλουτοκρατίας, όπως δεν ανησύχησαν ούτε και από τις προηγούμενες δήθεν «αυστηροποιήσεις», με τελευταία την πρόσφατη από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο φορολογικό νόμο που κλιμάκωνε την αφαίμαξη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η ανημπόρια των λαϊκών στρωμάτων, η κάθετη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από τα μέτρα όπως τις νέες ανατιμήσεις στο ΦΠΑ που μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η του Γενάρη. Οι λεονταρισμοί τους γύρω από τη φοροδιαφυγή αποσκοπούν στη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τα νέα πακέτα, για την αντιλαϊκή κλιμάκωση που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν για τη συνέχεια.

Σύμφωνα και με το μνημόνιό τους, τα όποια έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ούτε σχετίζονται, ούτε και στο παραμικρό περιορίζουν τα νέα μέτρα και τους αντιλαϊκούς φόρους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ