Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ
Ψάχνουν φθηνότερο χρήμα για το κεφάλαιο

Κοροϊδεύουν και επιτίθενται στο λαό όσοι στοιχίζονται πίσω από προτάσεις που στόχο έχουν να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας

Οι προτάσεις της κυβέρνησης και των συμμάχων της υπηρετούν τα μονοπώλια. Ο λαός έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, κόντρα στη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου
Οι προτάσεις της κυβέρνησης και των συμμάχων της υπηρετούν τα μονοπώλια. Ο λαός έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, κόντρα στη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου
Οχημα για την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και βασικός πυλώνας για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας, αποτελεί για την κυβέρνηση η έκδοση του λεγόμενου «ευρωομολόγου».

Για το θέμα συνεδρίασε χτες υπό τον Γ. Παπανδρέου η «Επιτροπή για το ευρωομόλογο» που έχει συστήσει η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμος.

Η κυβερνητική προπαγάνδα για την «αναγκαιότητα» της έκδοσης ευρωομολόγου και την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, που, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, θα λειτουργήσουν προς όφελος του «Ευρωπαίου πολίτη», έχει στόχο την υποταγή των εργαζομένων στη στρατηγική των βάρβαρων μέτρων.

Η πραγματική πρεμούρα της κυβέρνησης για την έκδοση του «ευρωομολόγου» δεν εδράζεται στη διασφάλιση των συμφερόντων του λαού, αλλά στην εξασφάλιση «ευνοϊκότερων» όρων χρηματοδότησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί φτηνότερο χρήμα για την επιδότηση της εγχώριας αστικής τάξης, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Φανερώνοντας αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έθεσε σαν βασική προϋπόθεση για την έκδοση του ευρωομολόγου να «βάλουμε τάξη στα του οίκου μας (...) Να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές». Δηλαδή, να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ της «μετεξέλιξης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης», στηρίζοντας πλήρως την επιβολή ακόμα αυστηρότερων μέτρων σε βάρος των λαών. Οπως είπε, «αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση, θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς». Η δήθεν «αγωνία» του πρωθυπουργού για την έξαρση των «εθνικισμών» μέσα στην ΕΕ αντανακλά την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

«Πέραν των δικών μας προβλημάτων, υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της. Υπάρχει επίσης και η αναπτυξιακή διάσταση στο όλο ζήτημα. (...) Υπάρχουν ανισορροπίες που επηρεάζουν και την αναπτυξιακή δυνατότητα κάθε χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την έκδοση του ευρωομολόγου, για να πετύχει στο μέτρο του δυνατού καλύτερους όρους δανεισμού, ώστε από τη μια πλευρά να πετύχει την απρόσκοπτη πληρωμή των δανείων και των τόκων στις καπιταλιστικές αγορές και από την άλλη να εξασφαλίσει φτηνό χρήμα για το ντόπιο κεφάλαιο.

Συνεργοί στον αποπροσανατολισμό του λαού

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η έκδοση ευρωομολόγου και η νέα οικονομική διακυβέρνηση «συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των περιφερειών».

Πίσω από τις έωλες διακηρύξεις του πρωθυπουργού, υπάρχουν τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που προωθεί η κυβέρνηση και έρχονται να τσακίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από έναν πιθανά ευνοϊκότερο δανεισμό της χώρας, δεν προορίζονται για να αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αφού βασική παράμετρος για την έκδοση του ευρωομολόγου είναι η πιστή εφαρμογή των αντιδραστικών στρατηγικών της ΕΕ.

Ωστόσο, για τον αποπροσανατολισμό του λαού, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα. Χτες, κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνιζαν ότι το σχέδιο συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου υπογραφών, ώστε να κατατεθεί στην Κομισιόν νομοθετική πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου, βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε μετά τη σύσκεψη η επικεφαλής της επιτροπής για τη συγκέντρωση των υπογραφών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, Βάσω Παπανδρέου. Ανέφερε ότι «το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερους».

Με δεδομένη την πλήρη στήριξη της ΝΔ, των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση χειραγώγησης του λαού για την έκδοση του ευρωομολόγου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο απαιτεί «τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε σίγουρος ότι «υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ