Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επείγει η οργάνωση των ανέργων

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στη Θεσσαλία, με τα ποσοστά της ν' αυξάνονται αλματωδώς. Η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία των ανέργων, αλλά καταργεί και τις λίγες εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων που υπήρχαν. Προχώρησε στην απελευθέρωση των απολύσεων με ουσιαστική κατάργηση της αποζημίωσης, μετέτρεψε το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση προς τους εργοδότες, κόβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων κ.ά.

Οι απολύσεις στην περιοχή παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, με τελευταίο κρούσμα την απόλυση δύο εργατών, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο εργοστάσιο μετάλλου «ΒΙΟΣΩΛ», στο Βόλο. Στο εργοστάσιο που οδηγείται στο κλείσιμο και πριν χρόνια απασχολούσε μέχρι και 200 εργαζόμενους, σήμερα απέμειναν μόνο εννέα. Οι απολύσεις άρχισαν από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία εργοστασίου της επιχείρησης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μόνο το μήνα Νοέμβρη, έμειναν χωρίς δουλειά 3.587 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 1.172 ήταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι 1.434 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι 981 πετάχτηκαν στο δρόμο με την εκβιαστική μέθοδο της οικειοθελούς αποχώρησης. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, χάνουν τη δουλειά τους 143 εργαζόμενοι την ημέρα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι αυξητική τάση των δεικτών της ανεργίας υπολογίζεται στη μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βεβαίως, ο αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν οι ξεκληρισμένοι αγρότες και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι.

Στη Λάρισα, οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς, καθώς εργοστάσια κλείνουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς μειώθηκε έως και 50%. Εκλεισαν επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, όπως ΠΕΛΑΣΓΙΣ - ΠΑΣΧΟΥΔΗΣ - ΡΑΠΤΕΞ - ΓΚΡΟΥΠ ΦΑΣΙΟΝ - ΤΕΓΟΣ, το εργοστάσιο ζάχαρης, οινοπνεύματος, οι βιομηχανίες ΚΑΡΑΛΗΣ - ΤΕΜΚΑ - ΕΛΒΙΟΦΥΛ - ΚΙΣΣΑΒΟΣ - ΠΡΙΜΑ κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ανεργία στους οικοδόμους φτάνει στο 80%, συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τις κατασκευές.

Στο νομό Μαγνησίας, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010, έχασαν τη δουλειά τους 3.300 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Πολλοί απολύθηκαν ή έχουν βγει σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις «ΚΑΝΑΚΗΣ», «ΚΟΝΤΙ», «ΒΙΟΣΩΛ», «ΜΕΤΚΑ», «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ», «ΑΛΝΤΙ», «ΑΓΕΤ», ενώ διαλύθηκε η «ΕΒΙΕΣΚ» και έχουν κλείσει άλλες μικροεπιχειρήσεις.

Και στη Θεσσαλία η οργάνωση του αγώνα για την προστασία των ανέργων είναι επείγον ζήτημα και αφορά όλη την εργατική τάξη διεκδικώντας άμεσα, μεταξύ των άλλων, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ σε όλους τους άνεργους όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους και τις οικογένειές τους, αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας μέχρι 150 τ.μ. για την τετραμελή οικογένεια, την περίοδο της ανεργίας μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους, δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων κ.ά.

Η κατάσταση, λοιπόν, θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, οργανώνοντας την αντίστασή τους και παλεύοντας για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ