Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Μολυσμένο το νερό και στο χωριό Ρωμαίικο

Εκτός από τη Λιβαδειά και τη Δαύλεια, σε κίνδυνο εκτίθεται η Δημόσια Υγεία, και στο χωριό Ρωμαίικο στη Βοιωτία αφού παρουσιάζει υψηλά ποσοστά μόλυνσης το νερό με μικροοργανισμούς και μικρόβια που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με έλεγχο που έκανε κεντρικό εργαστήριο της Αθήνας στις 16/12/2010, για λογαριασμό των κατοίκων του Ρωμαίικου, η ανάλυση από τα δείγματα του νερού έδειξε πληθυσμούς μικροβίων (Colliforms, E. Colli & Intestinal enterococci) οι οποίοι βρίσκονται σε αριθμό υψηλότερο από τις ισχύουσες παραμετρικές τιμές που καθορίζει η Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία για το πόσιμο νερό. Ως εκ τούτου, το νερό, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο έλεγχο, κρίνεται ακατάλληλο για πόση και κάθε άλλη οικιακή χρήση.

Το χωριό Ρωμαίικο απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά και 25 χιλιόμετρα από τη Δαύλεια, δηλαδή από τους χώρους του ΧΥΤΑ και του Βιολογικού Καθαρισμού που διατηρούνται αντίστοιχα στις δύο περιοχές. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο ΧΥΤΑ στη Λιβαδειά όσο και ο Βιολογικός Καθαρισμός στη Δαύλεια, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις τόσο στη λειτουργία όσο και στους απαραίτητους βιολογικούς όρους που δεν έχουν τηρηθεί στη φάση της κατασκευής, με αποτέλεσμα τα υγρά που προκύπτουν από τη διαδικασία της αποστράγγισης των σκουπιδιών να καταλήγουν κατευθείαν σε παρακείμενο ρέμα και μέσω του κάμπου της Χαιρώνειας στο Βοιωτικό Κηφισό και από εκεί στη λίμνη Υλίκη.

Εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν γίνει από κατοίκους των περιοχών αυτών έδειξαν ότι υπάρχει τρομερή μόλυνση του νερού και του εδάφους με νιτρικά, φωσφορικά, κολοβακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς οι οποίοι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και ευρύτερα, μέχρι και την Αθήνα!

Πάντως, και οι δύο περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα, (ΧΥΤΑ και Βιολογικός Καθαρισμός) δείχνουν ότι η τραγική ιστορία του Ασωπού επαναλαμβάνεται, ως αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση της διαχρονικής ευθύνης των δημοτικών αρχών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), αλλά και των ίδιων κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ