Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Κριτήριο τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε χτες στην Αθήνα ο Γ. Παπανδρέου

Σαν ευκαιρία για να επαναδιατυπώσει το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποίησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Η συνάντηση και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον παλαιστινιακό λαό είναι πέρα για πέρα υποκριτικό και στόχο έχει να συγκαλύψει τη συμπόρευση και τη στήριξη που παρέχει στη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, νομιμοποιώντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση και συγκαλύπτοντας ότι πυρήνας της πολιτικής του είναι το σχέδιο για την ευρεία Μέση Ανατολή, που αναιρεί κάθε προοπτική δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης στη «δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή, και παραμένει προσανατολισμένη στη συνολική επίλυση της αραβο-ισραηλινής διαμάχης».

Αναφέρθηκε ακόμα στο ρόλο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΕΕ, παρουσιάζοντας προκλητικά ως δείγμα του ελληνικού ενδιαφέροντος την ανάληψη πρωτοβουλίας «για να οργανώσουμε μια περιφερειακή δύναμη για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, καθώς και άλλων χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία και η Ρωσία.

Να σημειωθεί πως τέτοιες πρωτοβουλίες παραπέμπουν κατευθείαν στη ΝΑΤΟική στρατηγική για «όσμωση» μεταξύ των χωρών της περιοχής, με τελικό στόχο την επέκταση του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή. Ανάλογη, άλλωστε, ήταν η διαδικασία στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, με το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (PFP), που κατέληξε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτή την πρωτοβουλία, μίλησε για «έναν ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, για τις δυνατότητες που έχουμε σ' αυτή την περιοχή, όταν συνεργαζόμαστε, να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα κρίσης, αλλά και να αναδεικνύουμε τη δυναμική αυτής της περιοχής και αυτών των λαών».

Ο M. Αμπάς, από την πλευρά του, ζήτησε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να «παίξουν το ρόλο τους», προφανώς παρεμβαίνοντας στο Ισραήλ για να ξεμπλοκάρουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και αναφέρθηκε στη διπλή προσπάθεια που κάνει η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Η μία κατεύθυνση, είπε, είναι η πολιτική διαδικασία μέσα από την οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε τη γενικότερη κρίση και η δεύτερη κατεύθυνση είναι η εθνική συμφιλίωση και βεβαιώσαμε πως θα πρέπει να επιτύχουμε αυτή την εθνική συμφιλίωση και συνένωση, διότι οποιαδήποτε επίλυση προκύψει στο μέλλον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει συνεννόηση, συμφιλίωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ