Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Ανευ ουσίας η αναθεώρηση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις

ΣΕΟΥΛ.-

Αναθεώρηση για τα μάτια του κόσμου; Κάπως έτσι επέκριναν τη χτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση περί επίτευξης νέας στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον - Σεούλ αναφορικά με το στάτους των δικαιωμάτων και νομικών υποχρεώσεων των αμερικανικών δυνάμεων που στρατοπεδεύουν στη Νότια Κορέα οργανώσεις ειρήνης που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με χτεσινή κοινή κυβερνητική ανακοίνωση που εξέδωσαν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μετά από ένδεκα γύρους συνομιλιών διάρκειας πέντε χρόνων, οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία για την αναθεώρηση της συνθήκης για το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα (S.O.F.A.), εκφράζοντας την ελπίδα πως «η αναθεώρηση μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει στη διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος για τις αμερικανικές δυνάμεις (ανέρχονται σε 35.000 άνδρες) που σταθμεύουν στη Ν. Κορέα και στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Φρέντερικ Σμιθ, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Σονγκ Μιν-σουν, ανακοίνωσαν πως η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί μέσα στον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές καλούνται στο μέλλον να παραδίδουν στις αρχές της Νότιας Κορέας όσους Αμερικανούς πεζοναύτες βαρύνονται με τις κατηγορίες διάπραξης φόνου, βιασμού, εμπρησμού, διακίνησης ναρκωτικών και άλλων οκτώ σοβαρών αδικημάτων. Εάν οι νοτιοκορεατικές αστυνομικές αρχές συλλάβουν Αμερικανούς στρατιώτες που κατηγορούνται για φόνο ή βιασμό μπορούν να τους θέσουν υπό κράτηση ακόμη και εφόσον παραπεμφθούν σε δίκη. Σε αντάλλαγμα, η Ν. Κορέα συμφώνησε να αυξήσει τα δικαιώματα των κατηγορούμενων Αμερικανών στρατιωτών, όπως παροχή δικηγόρου και νομικού συμβούλου, γρήγορης δίκης, αυξημένη φρούρηση των κατηγορούμενων και «προστασίας τους από την έκθεσή τους στους προβολείς δημοσιότητας των νοτιοκορεατικών ΜΜΕ»... Επιπλέον, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Ν. Κορέα καλούνται να σέβονται τους νοτιοκορεατικούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργατικά δικαιώματα των ντόπιων που εργάζονται στις αμερικάνικες βάσεις κ.ά. Η αναφορά περί σεβασμού του νοτιοκορεατικού νομικού πλαισίου περί προστασίας του περιβάλλοντος θεωρήθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας της θύελλας διαμαρτυριών που προκάλεσε τον περασμένο Ιούνη το γεγονός πως Αμερικανοί πεζοναύτες μόλυναν τον ποταμό Χαν, που παρέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα πόσιμου νερού στους 12.000.000 κατοίκους της Σεούλ ρίχνοντας σ' αυτή περίπου 100 λίτρα του επικίνδυνου χημικού, φορμαλδεΐνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα παρατηρεί χτεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» από τη Σεούλ, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Κιμ Ντάε-γιουνγκ αύξησε τις πιέσεις του στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας «για να αποτρέψει τη διόγκωση των αντιαμερικανικών κινητοποιήσεων που διοργανώνουν δεκάδες οργανώσεις στη Σεούλ, διεκδικώντας την αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από τη Νότια Κορέα». Εντούτοις, το τέχνασμα αναθεώρησης της κοινής συμφωνίας για το στάτους των αμερικανικών βάσεων στη Νότια Κορέα δεν έπιασε, καθώς πλειάδα αστικών οργανώσεων που διεκδικούν την απομάκρυνση των Αμερικανών από τη χώρα παρατήρησε πως «οι όποιες μεταρρυθμίσεις στερούνται ουσίας, καθώς έγιναν μόνον για τα μάτια του κόσμου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ