Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης

Avaton

«Κάθε Αυγή η καρδιά μας στην Τουρκία τουφεκίζεται. Πάρε θέση». Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν στο λαό της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες πολίτες που ένωσαν τη φωνή τους και πήραν μέρος στη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Εκεί μπροστά στο χώρο της Καμάρας, όπου εδώ και 25 μέρες έχουν κατασκηνώσει οι Τούρκοι απεργοί πείνας εκτυλίχτηκε ένα αγωνιστικό μνημόσυνο στους νεκρούς ήρωες. Λίγα μέτρα μακριά από το γιορτινά στολισμένο προσωπείο του κέντρου της πόλης, που έχει μετατραπεί σε έδρα των ιμπεριαλιστών για τις δολοφονικές τους εξορμήσεις σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Νεολαίοι ανάγνωσαν μαρτυρίες ανδρών και γυναικών που έζησαν τη δολοφονική επίθεση της 19ης Δεκέμβρη στις φυλακές της Τουρκίας. «Τρίτη 19 Δεκέμβρη ώρα 5 το πρωί. Ακουσα τους θορύβους από την επιχείρηση που εκδηλωνόταν στο εξωτερικό. Πήγα στο θάλαμο και ειδοποίησα πως αρχίζει η επίθεση. Οι σύντροφοι όλοι σηκώθηκαν από τα κρεβάτια και αρχίσαμε να ετοιμάζουμε την άμυνά μας. Στρατιώτες και αστυνομικοί, χτυπούσαν και γκρέμιζαν τείχους, πόρτες και έστηναν τα πολυβόλα. Μια ομάδα στρατιωτών από τη σκεπή έριχνε τις βόμβες».

Εκεί γύρω από το ματοβαμμένο και στολισμένο με άνθη φέρετρο, οι Τούρκοι αγωνιστές απέδωσαν τον ύστατο φόρο τιμής φωνάζοντας: «Ζήτω η αντίσταση της 19ης Δεκέμβρη. Οι ήρωες είναι αθάνατοι, οι λαοί ανίκητοι».

Η πορεία ξεκίνησε. Οι απεργοί πείνας πήραν στους ώμους τους το κόκκινο φέρετρο και πίσω τους οι άδειες κάσες και τα κελιά τύπου F συμπλήρωναν το σκηνικό της κτηνωδίας. Ομως το ποτάμι των νεκρών ερχόταν ορμητικό να φέρει το μήνυμα αντίστασης και πάλης. Δεκάδες πλακάτ με τις φωτογραφίες και τα ονόματα όσων δολοφονήθηκαν από τη βάρβαρη επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών της τουρκικής κυβέρνησης. «Λευτεριά, λευτεριά, όχι στα λευκά κελιά», διαδήλωναν με μια φωνή οι εκατοντάδες πολίτες και η πορεία πέρασε την Εγνατία και συνέχισε με κατεύθυνση τα Προξενεία των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών. Πρώτος σταθμός το Γαλλικό Προξενείο, επόμενος το Αμερικάνικο, το Γερμανικό, το Ιταλικό, και τέλος το κτίριο της ΕΕ, όπου στεγάζεται ο «Οργανισμός Ανασυγκρότησης» των κατακρεουργημένων Βαλκανίων.

Σ' όλη τη διαδρομή οι νεολαίοι σάλπιζαν το κάλεσμα συστράτευσης στον αγώνα «Αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία είναι μια κτηνωδία. Ο φασισμός είναι δίπλα μας. Σ' αυτή την επίθεση οι απεργοί απάντησαν με μεγαλύτερη αντίσταση. Τους σκότωσαν, αλλά δεν παραδόθηκαν. Συνεχίζουμε την πορεία προς τη νίκη, αψηφώντας το θάνατο. Η νίκη από σήμερα είναι δική μας».

Και τα συνθήματα έδειχναν το δρόμο: «Ιράκ - Τουρκία - Παλαιστίνη η Νέα Τάξη Δολοφονεί», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ