Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σέρνουν στα δικαστήρια τους αγρότες

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Γενάρη. Η φωτογραφία από το μπλόκο της Νίκαιας

Motion Team

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Γενάρη. Η φωτογραφία από το μπλόκο της Νίκαιας
Σε δικαστική δίωξη εναντίον αγωνιστών της αγροτιάς που συμμετείχαν στο μπλόκο της Νίκαιας, στη διάρκεια των μεγάλων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων τον περασμένο Γενάρη, προχωράει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να τρομοκρατήσει τους μικρομεσαίους αγρότες που ετοιμάζονται για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πρώτη «κρούση» της αστυνομίας έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ειδοποιήθηκε αγροτοσυνδικαλιστής από τα Τρίκαλα να πάει να «καταθέσει» σχετικά με το μπλόκο της Νίκαιας. Εκτοτε δεν υπήρξε συνέχεια, μέχρι πριν λίγες μέρες που η αστυνομία άρχισε να ενημερώνει τους αγρότες που κατηγορούνται.

Το γεγονός ότι η εν λόγω δικαστική δίωξη «συμπίπτει», χρονικά, με τη μεγάλη εργατική - λαϊκή κινητοποίηση της 15ης Δεκέμβρη, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι μικρομεσαίοι αγρότες, δε φαίνεται να είναι και τόσο τυχαίο. Οπως δεν είναι τυχαίο ότι οι νέες διώξεις ξεκινούν από τη Θεσσαλία, όπου η ΠΑΣΥ έχει μεγάλη επιρροή μέσα στους αγρότες, ενώ αναμένεται να είναι μαζική και δυναμική η αγροτική συμμετοχή στα κοινά συλλαλητήρια της ερχόμενης Τετάρτης, που οργανώνονται από τις τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

Με τη γνωστή, σ' αυτές τις περιπτώσεις, κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» διώκονται αγρότες από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα - τα ονόματά τους βρέθηκαν από τους αριθμούς των πινακίδων στα τρακτέρ ή και σε ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα που ήταν στο χώρο του μπλόκου - ενώ για «ηθική αυτουργία»(!) κατηγορούνται οι Β. Μπούτας, Ρ. Μαρούδας, Απ. Θωμόπουλος, πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, αντίστοιχα.

Ο Β. Μπούτας

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Β. Μπούτας σημειώνει: «Η δικαστική δίωξη σε βάρος αγωνιστών του μπλόκου της Νίκαιας, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - γιατί κυβερνητικοί μηχανισμοί είναι πίσω από τις αστυνομικές παρεμβάσεις και τις εισαγγελικές παραγγελίες - ούτε μας αιφνιδίασε, ούτε μας παραξένεψε. Θα μπορούσα, μάλιστα, να πω ότι "την περιμέναμε", καθώς, όπως δείχνει η πείρα που αποκτήσαμε την τελευταία 20ετία, αυτή είναι η μόνιμη τακτική των κυβερνήσεων της χώρας μας.

Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει βγάλει συμπεράσματα από το παρελθόν και εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί, με τέτοια μέσα και μέτρα, να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές του αγροτικού κινήματος και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του αγροτικού κόσμου.

Για μια ακόμα φορά, "θα πάρει το μάθημά της", αντιλαμβανόμενη ότι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα για το "ψωμί της επιβίωσης" κι "από το δίκιο τους σπρωγμένοι", δε φοβούνται.

Θα το καταλάβει, πρώτα, την ερχόμενη Τετάρτη, βλέποντας χιλιάδες ξωμάχους να "κατεβαίνουν" από τα χωριά τους στις πόλεις, για να πάρουν μέρος, μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους των σπουδών στα μεγάλα συλλαλητήρια, που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο σταθμό στην αγωνιστική πορεία του λαού μας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας.

Θα το καταλάβει, στο νέο χρόνο, όταν οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς θα είναι πιο μαζικοί και πιο δυναμικοί, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ