Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και συγχωνεύσεις ο στόχος της

Με μια συγκέντρωση των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων στο υπουργείο Υγείας επιχείρησε χτες η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να εκτονώσει την αγανάκτηση που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι ουσιαστικά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προτάσσοντας αιτήματα που παλιότερα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών πέραν των συνταξιοδοτούμενων, ουσιαστικά στέκεται αρωγός στην κυβερνητική πολιτική.

Παρότι η συγκέντρωση είχε ανακοινωθεί πριν από μέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν απούσα. Ετσι οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο και το γραμματέα δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο. Οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ επιδόθηκαν σε μια ανέξοδη παράθεση ζητημάτων.

Τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας έθεσε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας Λέττα Μεθωνιού. Ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος ή γιατρός με ελαστική σχέση εργασίας, να σταματήσουν τα παιγνίδια με τα φάρμακα και πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ μετά την ενοποίησή τους που με τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως προβλέπει το τελευταίο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Επίσης, ζήτησε εξηγήσεις για τις πιστωτικές κάρτες με τις οποίες θα πληρώνονται οι υπηρεσίες απ' τους ασθενείς καθώς την ανάληψη της αποπληρωμής των προμηθευτών απ' τις τράπεζες.

Οι δυο γραμματείς, αφ' ενός, περιορίστηκαν επιλεκτικά σε απαντήσεις των ερωτημάτων, αφ' ετέρου, μέσα από την επιχειρηματολογία τους εκθείασαν την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με το επιχείρημα ότι γίνεται αξιοποίηση του «δημόσιου χώρου της Υγείας» και ότι με αυτόν τον τρόπο τα δημόσια νοσοκομεία θα εισπράξουν μέρος των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων που διαφεύγουν προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αγνόησαν δηλαδή, τα άμεσα χαράτσια της επίσκεψης από 30-90 ευρώ των ασθενών, ενώ για την πιστωτική κάρτα υποστήριξαν ότι είναι διευκολυντική των πληρωμών για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Δηλαδή, να μπορούν, ίσως, να πάρουν μέχρι και δάνεια για την ώρα της ανάγκης.

Οσον αφορά το κλείσιμο των νοσοκομείων υποστήριξαν ότι δε θα καταργηθούν, αλλά ότι θα γίνουν ενοποιήσεις διοικήσεων ή αλλαγές χρήσεων. Δηλαδή, πρόκειται για έμμεσες καταργήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ