Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα νεκρούς

Από τις συγκρούσεις εργατών με την αστυνομία
Από τις συγκρούσεις εργατών με την αστυνομία
ΝΤΑΚΑ.--

Τρίτη μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων για χιλιάδες εργάτες ιματισμού στο Μπαγκλαντές, που απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι κινητοποιήσεις που έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα και στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα, εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, την Κυριακή, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Η βιομηχανία ιματισμού του Μπαγκλαντές παράγει ρούχα για δεκάδες δυτικές εταιρείες ένδυσης, λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών, που περιορίζουν στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση της χώρας πως παρά το γεγονός ότι καθόρισε νέα κατώτατα όρια μισθών για τους υπόλοιπους κλάδους, για πρώτη φορά μετά το 2006, στα 45 δολάρια το μήνα, τα εργοστάσια ιματισμού δεν εφαρμόζουν τις νέες συμβάσεις - που μεταφράζονται σε 80% αύξηση των μέχρι πρότινος ισχυουσών αμοιβών - και επιμένουν σε ακόμα μικρότερα μεροκάματα.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δε δίστασαν να παραδεχθούν τη βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης εναντίον των απεργών, με δακρυγόνα, χημικά και σφαίρες καουτσούκ, υποστηρίζοντας, για να τις δικαιολογήσουν, ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν τόσο σε εργοστάσια, όσο και σε δυνάμεις ασφαλείας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ