Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μέτωπο αγώνα τώρα για την Υγεία

Παναττική σύσκεψη την Κυριακή, με στόχο η συσπείρωση σωματείων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών να αποτελέσει το κέντρο οργάνωσης του αγώνα σε Υγεία - Πρόνοια

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Οι εξελίξεις στην Υγεία και ο παραπέρα σχεδιασμός της δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων το επόμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο παναττικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον «Ευαγγελισμό», με πρωτοβουλία σωματείων και εκλεγμένων συνδικαλιστών σε διοικήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στη σύσκεψη που έγινε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, τον ιδιωτικό τομέα, την Πρόνοια, έγινε η ανασυγκρότηση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σε παναττικό επίπεδο.

Με στόχο, η συσπείρωση σωματείων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών να αποτελέσει «το κέντρο της οργάνωσης και του αγώνα στην υγεία και την Πρόνοια, για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια, να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, στο Φάρμακο, στη βιοϊατρική τεχνολογία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία».

Κάνοντας την κεντρική εισήγηση στη σύσκεψη η Λέττα Μεθωνιού υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

«Η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία για το 2011 συνοδεύεται με μέτρα που ισχυροποιούν την επιχειρηματική δράση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των μισθών, την αφαίρεση δικαιωμάτων. Ετοιμάζονται συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, θεραπευτηρίων και ιδιωτικών κλινικών. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) των Ταμείων, μαζί με τις όποιες δημόσιες υπάρχουν, θα λειτουργούν όπως και οι επιχειρήσεις. Θα πουλάνε δηλαδή υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ιδιώτες κ.λπ. με σκοπό να βγάζουν κέρδη. Το κράτος κόβει δραστικά τη χρηματοδότηση. Τα Ταμεία θα παρέχουν ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών και από κει και πέρα οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να αγοράζουν ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών που χρειάζονται απ' την τσέπη τους. Η επίθεση δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα, δε θίγει μόνο τους υγειονομικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους».

Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ να αποτελέσει ισχυρή ταξική συσπείρωση, ένα ισχυρό κίνημα ρήξης και ανυπακοής, μαζικό και καλά οργανωμένο που θα αλλάζει τους συσχετισμούς δύναμης, κόντρα στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με προσανατολισμό την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, με πλαίσιο που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες και με προοπτική την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Που θα συνενώνει τους εργαζόμενους και θα συντονίζει την πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποκλειστικής απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, για να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, για την προστασία των ανέργων κ.ά.

Επιτροπές του ΠΑΜΕ σε κάθε νοσοκομείο

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε από τους εργαζόμενους πλούσια εμπειρία από τη δράση και παρέμβαση των Επιτροπών του ΠΑΜΕ στα νοσοκομεία για τα προβλήματα των εργαζομένων και ασθενών. Τονίστηκε η ανάγκη οι υγειονομικοί να συντονίσουν τον αγώνα τους με τις ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία από φτωχά λαϊκά στρώματα. Να συγκροτήσουν σε κάθε νοσοκομείο Επιτροπές του ΠΑΜΕ.

«Χρειάζεται η πρωτοπόρα δράση με αυτοθυσία των στελεχών του ΠΑΜΕ, ακόμα πιο ολοκληρωμένα και αποφασιστικά το επόμενο διάστημα», «να συγκροτηθούν σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές του ΠΑΜΕ, που θα είναι κύτταρα καθημερινής συζήτησης και θα οργανώνουν τον αγώνα, που θα έχουν δράση για όλα τα ζητήματα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σκιαδιώτης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να χειραφετηθούν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι απ' την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά και απ' τους φορείς που προωθούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σύντομους χαιρετισμούς στη σύσκεψη απηύθυναν και εκπρόσωποι του ΜΑΣ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ με βασικό σύνθημα «νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών», ετοιμάζει το επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ