Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Προ των πυλών τα νέα χαράτσια

Ο νέος «τιμοκατάλογος» ηλεκτρικού ρεύματος θα σταλεί από τη ΔΕΗ στο υπουργείο

Το νέο «τιμοκατάλογό» της θα υποβάλει η ΔΕΗ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου από το νέο έτος να ισχύσουν οι νέες, αυξημένες τιμές, που θα αποτελέσουν την αρχή της ριζικής αλλαγής στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των ιδιωτών για εγγυημένα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να καθορίσει τα νέα χαράτσια στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν τον περασμένο Οκτώβρη ανακοίνωσε τις αυξήσεις. Επέλεξε να εμφανίσει πίνακες με τη «μέση χρέωση λογαριασμού» και έκανε λόγο για ανατιμήσεις έως 13,7% με έμφαση στις μικρές καταναλώσεις και μειώσεις έως 13,8% για πάνω από τις 3.000 κιλοβατώρες!

Η διαδικασία που θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις - ρεκόρ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναμένεται να κορυφωθεί το 2013, χρονιά που μπαίνουν στο «παιχνίδι» και οι χρεώσεις για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Αλλά βασικό ζητούμενο της κυβερνητικής πολιτικής και των ενεργειακών κολοσσών, όπως εκφράζονται πολιτικά από την Κομισιόν και την τρόικα, είναι η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο του «ορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές».

Η ΔΕΗ θα αποτελέσει τον «πολιορκητικό κριό» για τις νέες τιμολογήσεις, τις χρονοχρεώσεις, τη μεταβολή της αποτίμησης του κόστους και όλων των «νεωτερισμών» που προωθεί η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, επιφέροντας νέα οικονομικά δεινά στις εργατικές οικογένειες και στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Και όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται οι αποσυνδέσεις, καθώς όλο και περισσότεροι αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερημένες εξοφλήσεις κυμαίνονται στις 700.000. Καθημερινά, αυξάνονται τα κρούσματα στέρησης του ηλεκτρικού ρεύματος από οικογένειες, ενώ είναι χαρακτηριστικές και οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ για επανασυνδέσεις και ρύθμιση της εξόφλησης. Πρόσφατα, εξάλλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά διαμαρτυρήθηκε για το πλήθος των διακοπών παροχής ρεύματος στα εμπορικά του Πειραιά και ζήτησε ανοχή από τη ΔΕΗ.

  • Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου χορηγούνται άδειες παραγωγής Σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) σε 14 εταιρείες, που τα αιτήματά τους βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ