Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΟΕΠΙΤΟΚΙΑ
Σε ρόλο δικηγόρου των τραπεζιτών η κυβέρνηση

Γενικεύεται το καθεστώς καταλήστευσης των αποταμιευτών καθώς το σύνολο των τραπεζών έχει ήδη συρρικνώσει τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν στο μισό του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναγορεύεται σε διαπρύσιο κήρυκα των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου ενθαρρύνοντας τη λεηλασία των λαϊκών αποταμιεύσεων, την τεράστια ανακατανομή πλούτου σε όφελος των τραπεζών μέσω της μείωσης των επιτοκίων για καταθέσεις αλλά και μέσω της διεύρυνσης ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Από αυτό το κλίμα της... «άψογης στάσης» προς τους τραπεζίτες και τις ανάγκες τους, δε θα μπορούσε να ξεφύγει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι συν αυτώ κυβερνητικοί σύμβουλοι. Σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε χτες ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης και πως κάθε τράπεζα έχει τη «δική της πολιτική», όπως αποκάλεσε τη συντεταγμένη πορεία των τραπεζιτών. Ο υπουργός μάλιστα κάλεσε τους αποταμιευτές να...«επιλέξουν» τις καλύτερες αποδόσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και παριστάμενος στη συνέντευξη Τύπου σύμβουλος του υπουργού, που ανέλαβε ρόλο δικηγόρου των επιλογών της Εθνικής Τράπεζας. Υπεραμυνόμενος, μάλιστα, της ληστείας που συντελείται σε βάρος των μικροαποταμιευτών, αποφάνθηκε, ψευδώς, ότι η Εθνική δεν αύξησε τα επιτόκια των δανείων σε ευρώ παρά μόνο μια φορά και μόνο μετά από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια η διαπίστωση του κυβερνητικού συμβουλάτορα έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα, αφού ειδικά η Εθνική αύξησε πρώτη φορά τα επιτόκια των δανείων σε ευρώ, το Νοέμβρη και δεύτερη, πριν από λίγες μέρες.

Την ίδια άψογη στάση προς τους τραπεζίτες κρατά και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποφεύγει ακόμη και να ψελλίσει το παραμικρό. Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας απεμπόλησε την (όποια) δυνατότητα για άσκηση νομισματικής πολιτικής αλλά, τουλάχιστον στα χαρτιά, διατηρεί και στη συγκυρία της ΟΝΕ τον εποπτικό έλεγχο των τραπεζών σε ελληνικό έδαφος.

Τα νέα επιτόκια της ΑΤΕ

Στη συντεταγμένη πορεία των τραπεζιτών προσχώρησε και η ηγεσία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας. Η σχετική ανακοίνωση της ΑΤΕ βρίθει από κάθε είδους τεχνάσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον...«προνομιακό λογαριασμό» «Δήμητρα», τα άτοκα ποσά καθορίστηκαν στα 3 εκατ. δρχ.(!) ακόμη για κατάθεση ύψους 10 εκατ. δρχ. Σε αυτό το λογαριασμό η εμφανιζόμενη απόδοση είναι μόλις 3,3%, αλλά πολύ πάνω από τα επιτόκια του απλού ταμιευτηρίου που καθορίστηκαν στο 2,4% και με άτοκες τις 100.000 δραχμές. Αυτές προφανώς είναι και οι «δυνατότητες» επιλογών για τους αποταμιευτές, για τις οποίες κάνουν λόγο κυβέρνηση και τραπεζίτες...

Η διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας μη ορρωδώντας προς ουδενός προσφέρει στους αγρότες τα στεγαστικά δάνεια με 7,25%, δηλαδή με μια μονάδα υψηλότερα από ό,τι στους άλλους δανειολήπτες. Πάντως μετά την επιδότηση από το Δημόσιο, τα στεγαστικά δάνεια των αγροτών διαμορφώνονται από 1% έως 6% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τσούζουν» τα επιτόκια (2006-06-15 00:00:00.0)
Στο χορό της καταλήστευσης και η ΑΤΕ (2003-06-18 00:00:00.0)
Χρυσοφόρα φλέβα για τραπεζίτες (2002-06-05 00:00:00.0)
Γενικεύεται η καταλήστευση των καταθετών (2001-05-12 00:00:00.0)
Μηχανισμός αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων (2000-12-29 00:00:00.0)
Διευρύνεται η κλοπή των καταθέσεων (2000-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ