Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Με επαχθείς οικονομικούς όρους

Μια επιχείρηση στον αντίποδα της ανάπτυξης του μαζικού αθλητισμού 

Επειδή πολλά λέγονται για τον υποτιθέμενο... νέο εθνικό στόχο και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα τη σχετική παρέμβαση του Παναγιώτη Κοσιώνη στη Βουλή, ο οποίος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τόνισε:

«Η προετοιμασία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα περιλαμβάνεται στους "ουσιαστικούς και αναπτυξιακούς στόχους" του Προϋπολογισμού του 2001, σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση. Το θέμα είναι ότι όλη η διαδικασία ανάληψης και οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το περιεχόμενο που αποκτά το όλο εγχείρημα βρίσκεται στον αντίποδα της ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, τη σχέση του λαού με τη φυσική αγωγή και τις ανάγκες του για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για υποστήριξη και αναβάθμιση της υγείας, όπως αυτή εννοείται ως κατάσταση ευεξίας και ικανότητας δημιουργικής ένταξης στο περιβάλλον.

Από την άλλη, από όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια επαχθής διαδικασία ως προς τους οικονομικούς της όρους: Ενώ αρχικά είχε υποστηριχτεί από την κυβέρνηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι, στη συνέχεια ξεκαθαρίστηκε ότι μια τέτοια προοπτική απέχει από την πραγματικότητα και ένα σημαντικό - το σημαντικότερο - μέρος του κόστους θα το αναλάβει το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διυπουργικής επιτροπής (Ιούλης 2000), η συνολική δημόσια δαπάνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα φτάσει τα 2 τρισ. δρχ.

Η ανάληψη του κόστους προετοιμασίας και διοργάνωσης των Αγώνων από το δημόσιο καθόλου δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραιτείται από την πρόθεσή της να παραδώσει στην ιδιωτική κερδοσκοπία τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους χώρους στους οποίους αυτές θα αναπτυχθούν. Αντίθετα, η παράδοση αποκτά χαρακτήρα πρόκλησης, αφού ένα σημαντικό μέρος του κόστους των εγκαταστάσεων και των έργων θα επωμιστεί ο λαός μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το δημόσιο, μέσω του Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, θα κληθεί να χρηματοδοτήσει ό,τι αδυνατεί να χρηματοδοτήσει η Ιδιωτικού Δικαίου Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, προς δόξαν της ΔΟΕ και των χορηγών-μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

Το 2001 είναι η πρώτη ουσιαστικά χρονιά που στον Κρατικό Προϋπολογισμό εγγράφονται κονδύλια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ μέχρι το 1999 η κυβέρνηση ακολουθούσε τη λογική των "αυτοχρηματοδοτούμενων" Αγώνων.

Από τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2001 προκύπτει ότι θα δαπανηθούν από το ΠΔΕ πάνω από 100 δισ. δρχ. για έργα, μελέτες και προμήθειες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το 2000 εκτιμάται ότι η δαπάνη του ΠΔΕ για τους Αγώνες φτάνει στα 22,5 δισ. δρχ. Επιπλέον στον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2001 προβλέπεται η διάθεση 7,5 δισ. δρχ. για τη "δαπάνη προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2001, τα οποία σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, χαρακτηρίζονται σε σημαντικό βαθμό από ασάφεια, με την έννοια ότι δε γίνεται άμεσα αντιληπτό ποιο υπουργείο θα δαπανήσει τι για τους Αγώνες. Από την άλλη, οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για τη διάθεση συνολικά 2 τρισ. δρχ. θα ξεπεραστούν σημαντικά.

Με την ευκαιρία να επισημανθεί ότι σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συχνά ο λόγος περιστρέφεται γύρω από έναν επικείμενο "διασυρμό της χώρας". Στην πραγματικότητα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες δε δοκιμάζονται οι ικανότητες του λαού μας να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση. Αντίθετα, δοκιμάζονται οι συσχετισμοί στη ΔΟΕ, η ισχύς των θέσεων τις οποίες κατέχουν οι διεθνείς και ελληνικές μονοπωλιακές ενώσεις, που ενδιαφέρονται για τη λεία που θα προκύψει από την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων επιχειρούνται, και εάν δεν υπάρξουν σοβαρές και οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις θα περάσουν, τέτοια μέτρα, που θα πλήττουν το περιβάλλον, την ελευθερία έκφρασης, τη δυνατότητα εξεύρεσης κατοικίας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα υπόθαλψης του ρατσισμού στο όνομα της ασφάλειας, καταστολής στο όνομα της ηρεμίας κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν αθλητικό γεγονός, η προετοιμασία του οποίου καθώς και η πραγματοποίησή του θα έχουν πολύπλευρες, μακροπρόθεσμες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το λαό, τη νεολαία, την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα:

  • Τα πάντα για την Ολυμπιάδα κινούνται στη λογική της εμπορευματοποίησης
  • Τα κέρδη των πολυεθνικών είναι το κύριο
  • Η πολιτική χειραγώγησης του λαού μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων είναι επίσης από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κατεστημένου
  • Με αφορμή και άλλοθι την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων προετοιμάζονται απαγορεύσεις και περιορισμοί των λαϊκών ελευθεριών
  • Αναπτύσσεται συζήτηση για απευθείας αναθέσεις και ιδιωτικοποιήσεις
  • Τίθενται σε κίνδυνο οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, οι οποίοι αποτελούν κύριο στόχο του εκδοτικού-κατασκευαστικού κατεστημένου
  • Η καθυστέρηση των έργων δημιουργεί το άλλοθι ώστε να παραβιαστεί η εργατική νομοθεσία, να διευκολυνθεί η γενίκευση της ελαστικής εργασίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και γενικότερα το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο
  • Η εκτίμηση για τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν υπερτιμημένη, ενώ για τα αντίστοιχα έξοδα ήταν υποτιμημένη. Ποιο είναι το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και ποιος θα το πληρώσει;

Το ΚΚΕ τονίζει πως οι επιπτώσεις της Ολυμπιάδας πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της δράσης των μαζικών φορέων των εργαζομένων. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού, τα οποία απαιτούν μια άλλη πολιτική ανάπτυξης της χώρας, που θα συγκρούεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους που διαπλέκονται μ' αυτά. Η λαϊκή αντίσταση προβάλλει ως αντικειμενική ανάγκη. Η μαζική πάλη μπορεί να αποτρέπει τα αντιλαϊκά σχέδια και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις χρήσεις γης, στη χρέωση του λαού με τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρειάζεται να υψωθεί ένα Μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στις επιλογές που θίγουν βασικά κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας και προωθούν την καταστροφή ελεύθερων χώρων, που μετατρέπουν την Αθήνα σε χώρο υπηρεσιών. Απαιτείται να μην αμβλυνθούν οι συνειδήσεις και να αποδεχτούν τη δήθεν νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους. Να μην υπάρξει υποταγή σε αντιλαϊκές επιλογές που προωθούνται δήθεν για την εξυπηρέτησή της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισως ξεπεράσουν και τα 12 δισ. ευρώ! (2004-11-13 00:00:00.0)
Εσπασε όλα τα ρεκόρ (2004-08-15 00:00:00.0)
Ολυμπιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ (2004-06-17 00:00:00.0)
Χρυσό μετάλλιο στο... άλμα εις ύψος (2004-04-04 00:00:00.0)
Δυσβάσταχτος ο «Ολυμπιακός» λογαριασμός (2001-06-17 00:00:00.0)
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή για το Ολυμπιακό Χωριό (2000-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ