Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Πολλαπλές οι επεμβάσεις των ΗΠΑ

Πλέον η επέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές εξελίξεις στη Λευκορωσία με στόχο την ανατροπή του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, περνά κάθε προηγούμενο. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ίδρυση μιας παράνομης οργάνωσης ενεργών αξιωματικών της αστυνομίας, των σωμάτων του υπουργείου Εσωτερικών και του στρατού της Λευκορωσίας, με την επονομασία «Λευτεριά ή Θάνατος» και στόχο τη... δημοκρατική ανατροπή του Λουκασένκο. Μάλιστα, μετά την ανατροπή Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία, οι Λευκορώσοι... Κοστούνιτσα έχουν πάρει μέγα θάρρος αφού νομίζουν ότι πλησίασε η δική τους σειρά. Δεν κάνουν μάλιστα καμιά προσπάθεια να κρύψουν τον... ομφάλιο λώρο τους με τις ΗΠΑ. Το αντίθετο...

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις σχετικά με την ίδρυση του λευκορωσικού «ΙΔΕΑ» προχώρησε ένα από τα ιδρυτικά μέλη, ο Ολεγκ Μπατούριν, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Λευκορωσίας, ο οποίος βρίσκεται τώρα κάπου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, κατάφερε να «αποδράσει» από τη Λευκορωσία από τα σύνορα με την Πολωνία, κρυμμένος στο αυτοκίνητο του Αμερικανού πρέσβη στο Μινσκ!!!

Ο Ο. Μπατούριν στις ίδιες δηλώσεις του διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφορούν στην πατρίδα του, ότι δηλαδή στις ΗΠΑ εκπαιδεύεται από τη CIA. Αντίθετα υποστηρίζει ότι κάποιο διάστημα στις ΗΠΑ δούλεψε... οικοδόμος (όπου έμαθε και καλύτερα τη γλώσσα), ενώ τώρα βρήκε δουλιά ως προγραμματιστής και θα ήθελε ακόμη να σπουδάσει στις ΗΠΑ πολιτικές επιστήμες (εδώ ταιριάζει το «μάθε τέχνη κι άστηνε, κι αν πεινάσεις...»). Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση «Λευτεριά ή Θάνατος», σύμφωνα με τον Μπατούριν, όταν ιδρύθηκε αριθμούσε 27 αξιωματικούς διαφόρων σωμάτων της αστυνομίας και του στρατού, ενώ τώρα έχει φτάσει τους 59. Βέβαια, ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ονόματα, παρά μόνο ότι μερικοί απ' αυτούς είναι ανώτατοι αξιωματικοί σε θέσεις-«κλειδιά» στο υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας.

Κοινός υποψήφιος Πρόεδρος της... «δημοκρατικής» αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, διεργασίες γίνονται και στις λεγόμενες «δημοκρατικές» δυνάμεις, όπως αυτοαποκαλούνται πλέον οι εκπρόσωποι των φιλο-δυτικών δυνάμεων της χώρας. Στόχος τους να καταφέρουν να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001.

Δύο από τους εκπροσώπους τους, ο Μιχαήλ Τσίγκιρ, πρώην πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, και ο Πάβελ Κοζλόφσκι, πρώην υπουργός Αμυνας της χώρας (ξεχωριστά ο ένας από τον άλλον) ταξίδεψαν ως τη Μόσχα. Ο τελευταίος κατά το γυρισμό του φάνηκε πιο σίγουρος για την επιτυχία του ταξιδιού του. Δήλωσε μάλιστα ότι μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, αφού στη Ρωσία απέσπασε την υποστήριξη «εκείνων που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αλλάξει η σημερινή εξουσία» στη Λευκορωσία. Τώρα ο ίδιος δε διευκρίνισε ποιους ακριβώς εννοεί, αν και, όπως είναι φανερό, στις εξελίξεις στη Λευκορωσία ανάμειξη θα έχουν όχι μόνο οι δυτικές δυνάμεις, αλλά και η ρωσική πλευρά (επίσημη κι ανεπίσημη).

Πάντως, εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών κύκλων της χώρας αναφέρουν ότι κυριολεκτικά ένας... «στρατός» ξένων παρατηρητών, που αριθμεί πάνω από 14.000 άτομα, θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία... Ούτε Ολυμπιάδα να έκαναν δηλαδή οι άνθρωποι!!!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ