Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - 42η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
«Η Κούβα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ή να ξεπουλήσει την επανάσταση»

ΑΒΑΝΑ.-

« Αυτά τα δύσκολα αλλά εξαιρετικά γόνιμα χρόνια του αγώνα και της νίκης διέπλασαν ένα αδάμαστο και ατίθασο λαό»...

Τα λόγια αυτά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της κουβανικής κυβέρνησης συμπυκνώνουν τη θέληση του λαού της Κούβας να συνεχίσει τη διαρκή επανάσταση, που ξεκίνησε με τη νίκη των επαναστατικών δυνάμεων την 1η του Γενάρη του 1959 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, 42 χρόνια μετά, αλλά και ατενίζει με πείσμα και περισσή αισιοδοξία το μέλλον.

Ενα απέραντο πανηγύρι στήθηκε την Πρωτοχρονιά, ημέρα της επετείου της επανάστασης από άκρη σε άκρη του «νησιού της επανάστασης». Η Κούβα δε γιόρτασε μόνο το νέο αιώνα και τη νέα χιλιετία που ήρθε, αλλά κυρίως γιόρτασε το πέρασμα στη νέα εποχή με πίστη στα ιδανικά της επανάστασης, εμπράκτως πια στο πνεύμα που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, σε συνέντευξή του στο γενικό διευθυντή της Ουνέσκο Φεδερίκο Μαγιόρ Θαραγόθα, η « Κούβα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ή να ξεπουλήσει την επανάσταση, που κόστισε και εξακολουθεί να κοστίζει αίμα και θυσίες από τις κόρες και τους γιους της επανάστασης».

Δεκάδες καλλιτέχνες και γκρουπ γιόρτασαν και κυρίως εξέφρασαν την πίστη τους στο μέλλον, που ανήκει στο σοσιαλισμό «που μπορεί μία δεκαετία πριν να υπέστη μία αφελή απερίσκεπτη καταστροφή της μεγάλης σοσιαλιστικής διαδικασίας, που χρειαζόταν ανάπτυξη και καλυτέρευση, αλλά όχι καταστροφή». Παρότι πολλοί είχαν κάποτε προβλέψει τότε ότι και η Κούβα θα ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο της «καταστροφής» διαψεύστηκαν και μάλιστα τώρα που τα «όνειρα περί ευφορίας στη νέα παγκοσμιοποιημένη εποχή» έχουν διαψευστεί οικτρά, το μικρό νησί της Καραϊβικής αποτελεί παράδειγμα, καθώς τα πολύ κρίσιμα χρόνια μετά το '90 πέρασαν, η Κούβα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και να ατενίζει με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία το σοσιαλιστικό της μέλλον. Μία αισιοδοξία που ήταν αποτυπωμένη στα πλατιά χαμόγελα των Κουβανών που πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κούβας, με κορυφαία στιγμή τις εκδηλώσεις τιμής που έγιναν στο Σαντιάγο δε Κούμπα, πόλη όπου πρωτοξέσπασε η φλόγα της επανάστασης, 44 χρόνια πριν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ