Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να γίνει υπόθεση όλων η πάλη για την Υγεία

Περιοδεία του Ν. Μπουντούρογλου σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Η Υγεία, μέτωπο πάλης για τις ταξικές δυνάμεις (από την απεργία του ΠΑΜΕ στις 15 Δεκέμβρη)
Η Υγεία, μέτωπο πάλης για τις ταξικές δυνάμεις (από την απεργία του ΠΑΜΕ στις 15 Δεκέμβρη)
«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή κάνει ακόμα περισσότερο τους ασθενείς πελάτες, τα νοσοκομεία επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος και, για τους υγειονομικούς, επιδεινώνει τις συνθήκες δουλειάς τους και μετατρέπει τον όρκο του Ιπποκράτη σε επιχειρηματικό συμβόλαιο». Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπουντούρογλου, γιατρός και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, χτες στους εργαζόμενους στις αποθήκες της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ» στα Οινόφυτα κατά τα διάρκεια περιοδείας. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ τους ενημέρωσε για το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Υγείας και τις τελευταίες εξελίξεις στην Υγεία και υπογράμμισε την ανάγκη η Υγεία να αναδειχθεί ως ένα σημαντικό μέτωπο πάλης και διεκδίκησης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και ενόψει της απεργίας στις 10 Φλεβάρη.

«Το νομοσχέδιο - είπε ο ομιλητής - προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο οποίο θα ενταχθούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ο οποίος θα αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας. Για τους ασφαλισμένους θα καλύπτεται ένα ελάχιστο πακέτο παροχών και για όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες Υγείας, εξετάσεις, φάρμακα που θα χρειαζόμαστε θα πληρώνουμε απ' την τσέπη μας». Τόνισε ότι προωθείται η κατάργηση νοσοκομείων και μονάδων του ΙΚΑ, τα νοσοκομεία θα δανείζονται απ' τις τράπεζες, θα δημιουργηθεί πιστωτική κάρτα για πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία και ότι βγαίνουν απ' τη λίστα φάρμακα που οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους, ενώ το λιανικό εμπόριο του φαρμάκου παραδίδεται σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους.

«Διόδια» και στα νοσοκομεία

Γι' αυτό, υπογράμμισε ο Ν. Μπουντούρογλου, «οι εξελίξεις στην Υγεία πρέπει να απασχολήσουν όλο το λαό. Θέλουν να πάρουν κι άλλο απ' τον ιδρώτα του λαού, των εργαζομένων και να το δώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο κάθε εργαζόμενος πληρώνει φόρους, διόδια, κρατήσεις, χαράτσια 5 ευρώ "διόδιο" στα νοσοκομεία, συμμετοχές για φάρμακα, εξετάσεις που δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Τώρα οι πληρωμές αυτές θα γενικευτούν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

Οι εργαζόμενοι μίλησαν με αγανάκτηση για την ταλαιπωρία και τις πληρωμές στις κατά τα άλλα δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. «Πήγα πριν δέκα μέρες τα δυο παιδιά μου στο νοσοκομείο και έδωσα τελικά για εξετάσεις και φάρμακα 140 ευρώ. Στο νοσοκομείο αρνιόντουσαν να εξετάσουν τα παιδιά αν δεν πλήρωνα πρώτα το 5ευρω!», είπε αγανακτισμένος ένας εργαζόμενος. Δίνοντας το έναυσμα για να γίνει πλούσια συζήτηση γύρω απ' τα προβλήματα, αλλά και τη διέξοδο που προτείνει το ταξικό αγωνιστικό κίνημα. Ο Ν. Μπουντούρογλου κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη λογική που θέλει την Υγεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο χώρο, με πρώτο σταθμό την απεργία στις 10 του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ