Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αντιμέτωποι με την ασθένεια, τις ελλείψεις και τις περικοπές

Επιστολή του ΠΑΜΕ προς τον υπουργό Υγείας

Αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της πολιτικής δραστικών περικοπών και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της Υγείας είναι οι 250, περίπου, νεφροπαθείς στο Νομό Μαγνησίας. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε υποδομή και εξοπλισμό στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου και, γενικότερα, η συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα νοσηρή κατάσταση για τους νεφροπαθείς του νομού, με σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος τους.

Να σημειωθεί, δε, ότι μέσα στο 2010 συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον δέκα οικογενειακοί γιατροί του ΙΚΑ που τους εξυπηρετούσαν. Ετσι, ακόμα και για μια συνταγή του ΙΚΑ, όταν επισκέπτονται τους εναπομείναντες ιατρούς περιμένουν πάνω από δύο ώρες μαζί με άλλους 50-60 ασθενείς για να γράψουν μία συνταγή στο ΙΚΑ, τη στιγμή που οι μεταμοσχευμένοι απαγορεύεται να έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους.

Οσον αφορά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νομαρχιακού Νοσοκομείου είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς 105 άτομα κάνουν αιμοκάθαρση και οι ελλείψεις είναι εμφανείς σε καθημερινή βάση. Επίσης, η ενίσχυση της Μονάδας με καινούρια μηχανήματα αποτελεί πάγιο αίτημα των νεφροπαθών, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια αναμένουν την έλευση δέκα νέων μηχανημάτων για αιμοκάθαρση.

Την άμεση λύση των προβλημάτων ζήτησε εδώ και καιρό, με σχετικό υπόμνημά του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας, χωρίς όμως να πάρει καμία απάντηση. Το υπόμνημα έστειλε στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, χωρίς και ο ίδιος ν' απαντήσει.

Το θέμα έφερε πρόσφατα στη Βουλή το ΚΚΕ, καταθέτοντας την αναφορά του Συλλόγου Νεφροπαθών προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές Απ. Νάνος, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Παπακωνσταντίνου.

Την άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς απαιτεί με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η επιστολή έχει ως εξής: «Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάσταση των Κέντρων Υγείας των νοσοκομείων είναι γνωστή σε μας και έχουμε επανειλημμένα καταθέσει αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για πλήρη δωρεάν κάλυψη όλων των εργαζομένων και των ανέργων στον τομέα της Υγείας.

Οι νεφροπαθείς είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα με αυξημένες και συγκεκριμένες ανάγκες. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τα μέτρα των περικοπών, οι ελλείψεις προσωπικού, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των τομέων Υγείας έχει άμεσες επιπτώσεις και στις μονάδες όπου δέχονται φροντίδα οι νεφροπαθείς του Νομού Μαγνησίας και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Το ΠΑΜΕ είναι αντίθετο στις περικοπές, στη συρρίκνωση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση οποιωνδήποτε τομέων και υπηρεσιών Υγείας.

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών, των νοσηλευτριών, του βοηθητικού προσωπικού που απαιτούνται για τη σωστή και ορθή λειτουργία των μονάδων που χρειάζονται οι νεφροπαθείς.

Τη δωρεάν κάλυψη όλων των ιατροφαρμακευτικών αναγκών και αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται.

Την οικονομική και ψυχολογική τους στήριξη. Το θέμα της Υγείας όλων μας δεν παζαρεύεται. Παλεύουμε για την κάλυψη όλων των αναγκών μας. Για δημόσια δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ