Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συζητούν για το χρόνο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Ομολογούν κυνικά ότι τα σχέδια που μελετούν είναι για να μετριάσει το κεφάλαιο τις απώλειές του

Την κατάλληλη μέθοδο και συγκυρία αναζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, για να προωθήσουν τα σχέδια της ελεγχόμενης πτώχευσης και να διασφαλίσουν τους μεγαλοδανειστές και τις πολυεθνικές
Την κατάλληλη μέθοδο και συγκυρία αναζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, για να προωθήσουν τα σχέδια της ελεγχόμενης πτώχευσης και να διασφαλίσουν τους μεγαλοδανειστές και τις πολυεθνικές
Το δρόμο της εφαρμογής νέων σκληρών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που θα συνοδεύουν την αναδιάρθρωση του χρέους, δείχνει ο Φρεντερίκ Ουντέα, επικεφαλής της «Societe Generale», μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Εκτιμά ότι «η αναδιάρθρωση δεν συνιστά λύση (...) αν δρομολογήσουμε ένα "κούρεμα" του χρέους χωρίς προηγουμένως να έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και επισημαίνει ότι «είναι σαφές πως η κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι «όλοι οι εταίροι στη νομισματική ένωση θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για την επίλυση του προβλήματος». Παράλληλα, ο Ζολτ Ντάρβας, ερευνητής του βελγικού ινστιτούτου «Bruegel» - αναλύσεις του οποίου συχνά αξιοποιεί η ΕΚΤ - εκτιμά ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς αναδιάρθρωση και συστήνει να προχωρήσει άμεσα σε μια τέτοια κατεύθυνση, για να είναι μικρότερες οι απώλειες για τους επενδυτές.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, ενώ το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές και η ΕΚΤ πρέπει φέτος να είναι 40%, καθώς, αν καθυστερήσει η αναδιάρθρωση μέχρι το 2013, το «κούρεμα» θα πρέπει να είναι 60%, αφού το χρέος θα αυξηθεί. Ο Ζ. Ντάρβας σημειώνει πως οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δε θα είναι τόσο μεγάλες, καθώς οι αγορές έχουν ήδη κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς και αναμένουν χρεοκοπία της Ελλάδας.

Κατά 25% μείωσε στα λογιστικά της βιβλία τις ονομαστικές τιμές των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί στα χαρτοφυλάκιά της η αυστριακή ασφαλιστική εταιρεία «Vienna Insurance Group AG», μια διαδικασία που συχνά κάνουν τράπεζες και εταιρείες χαρτοφυλακίου, για να ανταποκρίνονται οι ισολογισμοί τους περισσότερο στα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά.

Ο ελληνικός και ξένος Τύπος συνέδεσαν την ενέργεια αυτή με τις όλο και πυκνότερες συζητήσεις για επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δυναμική, με την οποία αναπτύσσεται, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αποπληρωμή του. Οπως εξήγησε στέλεχος της εταιρείας, το ίδιο έκαναν, σε διαφορετικά ποσοστά, για τα ομόλογα άλλων χωρών «της περιφέρειας της Ευρώπης», τις οποίες όμως δεν κατονόμασε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία «επέκτασης της λήξης του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι στο ίδιο πλαίσιο χρονικά με το ιρλανδικό δάνειο». Τέλος, σε 205 εκατ. (6,2%) ανέρχονται - σύμφωνα με τα υποτιμημένα επίσημα στοιχεία - οι άνεργοι παγκοσμίως το 2010. Την παραπάνω εκτίμηση κάνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση και προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ