Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενθερμη προβολή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Στο όνομα της «νομιμότητας», προαναγγέλλει μαζικές απελάσεις και επιτίθεται συνολικά στο λαϊκό κίνημα

Να αξιοποιήσει τα γεγονότα στη Νομική για να νομιμοποιήσει το αντιμεταναστευτικό θεσμικό της πλαίσιο και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση. Με βάση δηλώσεις υπουργών και «διαρροές» από κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αφού εκτιμά ότι πέτυχε:

-- Να τεθεί επί τάπητος το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

-- Να δημιουργηθεί η επίπλαστη εικόνα ενός «ανθρώπινου κράτους», που «συνδιαλέγεται» και επιλύει «ειρηνικά» τα θέματα, ειδικά σε μια περίοδο που παίρνονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

-- Να ενεργοποιήσει τα κατάλληλα αντανακλαστικά που θα επιτρέψουν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα αντιμεταναστευτικά σχέδια.

Αποτυπώνοντας αυτούς τους σχεδιασμούς, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, δήλωσε: «Η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας να δεχθεί και άλλους οικονομικούς μετανάστες έχει προ πολλού εξαντληθεί. Η θέση μας, όπως απέδειξε και η λήξη της κατάληψης, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση οικονομικών μεταναστών, είναι οριστική και αμετάκλητη».

Ο ίδιος είπε, σε χτεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ότι «η ιστορία της κατάληψης της Νομικής μάς αναγκάζει να είμαστε πολύ αυστηροί μ' αυτούς που την οργάνωσαν». Οταν ζητήθηκε από τον υπουργό να εξηγήσει το περιεχόμενο της αυστηρότητας με την οποία η κυβέρνηση απευθύνεται στους «υποκινητές και οργανωτές» - όπως ο ίδιος είπε - της κατάληψης, απάντησε: «Η δήλωσή μου αυτή είναι πολιτική. Ομως, ο εισαγγελέας που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα θα αποδώσει και ποινικές ευθύνες».

Αναφορικά με το μέλλον των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Πατησίων, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το πολιτικό άσυλο και όποιοι από τους εν λόγω μετανάστες δεν λάβουν πολιτικό άσυλο, θα διωχθούν από τη χώρα.

Ερωτήματα

Σχετικά με τη διαχείριση της επιχείρησης εκκένωσης της Νομικής ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «το κράτος θα μπορούσε να συντρίψει 300 μετανάστες αλλά έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του». Στη συνέχεια, όμως, για να διορθώσει τη σκληρότητα της έκφρασης, ζήτησε να αποσυρθεί η λέξη «συντρίψει».

«Εννοώ - είπε - ότι την ώρα που εμείς πηγαίναμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα ώστε η κατάληψη να λήξει ειρηνικά, αυτό δεν ήταν εκδήλωση αδυναμίας του κράτους. Είχαμε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο αποφάσισε την άρση του ασύλου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν έπεσε στην παγίδα να ασκήσει βία με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα η Αθήνα να καίγεται», δημιουργώντας ερωτήματα για το πώς ο ίδιος προεξοφλούσε τα επεισόδια. Ανέφερε ότι οι μετανάστες δεν πήγαν στο Ελληνικό, όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση, επειδή «κάποιοι δεν τους άφηναν να πάνε γιατί προφανώς ήθελαν να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας για κάποιο λόγο».

Αναφερόμενος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «υπάρχει σαφές και πλήρες νομικό πλαίσιο», τονίζοντας ότι «το θέμα είναι αν αυτό εφαρμόζεται». Το πρόβλημα, πρόσθεσε ο ίδιος, «δεν είναι νομικό. Το θέμα είναι να εφαρμόζεται ο νόμος και μάλιστα να εφαρμόζεται ο νόμος και στο πολιτικό άσυλο».

Ο Γ. Πεταλωτής έσπευσε επίσης να υπενθυμίσει ότι από τον περασμένο Μάρτη η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να καθορίσουν τους χώρους όπου ισχύει το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση, προσθέτοντας ότι «ακόμη περιμένουμε να γίνει αυτό σε κάποια πανεπιστήμια».

Η ΝΔ

Πίεση για κλιμάκωση της πολιτικής πυγμής σε βάρος των μεταναστών ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει στην πρώτη γραμμή για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Η αποχώρηση τελικώς των μεταναστών από τη Νομική Σχολή της Αθήνας σε καμιά περίπτωση δεν διαγράφει την αδράνεια, την ανεπάρκεια και την απρονοησία της κυβέρνησης στην πρόληψη των γεγονότων που συντάραξαν το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, απλώς μετακόμισε», τονίζεται σε δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Θ. Νάκου, ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να υποστηρίξει ότι «το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι: "Είσαι άστεγος, γίνε μετανάστης"»!

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ υποδεικνύεται στην κυβέρνηση να συνεχίσει το κυνηγητό των μεταναστών στις άλλες πόλεις, επισημαίνοντας ότι «δημόσια κτίρια ταλαιπωρούνται από καταλήψεις στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη και στα Γρεβενά». Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ προχώρησε χτες στην κατάθεση της τροπολογίας για την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι καρμπόν της τροπολογίας που είχε καταθέσει μια μέρα πριν ο ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ