Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απροστάτευτοι οι υγρότοποι στη χώρα μας

Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων θυμίζουμε ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η χώρα μας διαθέτει πλέον 75% λιγότερους υγρότοπους από τη δεκαετία του '70, ενώ ακόμη χειρότερα προοιωνίζονται τα πράγματα, καθώς η κυβέρνηση με νόμους όπως αυτοί για το φαστ τρακ, τη βιοποικιλότητα και άλλους ανοίγει το δρόμο για την τσιμεντοποίησή τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σημειώνουμε ότι ακόμη και οι δέκα μεγαλύτεροι υγρότοποι της χώρας, που καλύπτονται από το 1974 από τη διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ, επί δεκαετίες παραμένουν απροστάτευτοι και βιώνουν την καθημερινή υποβάθμιση. Ακόμη και σ' αυτούς, όπως δείχνουν οι έρευνες, παρατηρούνται εντονότατα προβλήματα, όπως αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κίνδυνο βρίσκονται 7 στους 10 βιότοπους της Συνθήκης Ραμσάρ. Πρόκειται για την Κορώνεια, τη Βιστωνίδα, το Δέλτα του Νέστου, τη Βόλβη, το Δέλτα Αξιού, τον Αμβρακικό, τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Κοτυχίου.

Αρκεί να αναφέρουμε δύο παραδείγματα:

  • Της Λίμνης Κορώνειας της οποίας το νερό που έχει απομείνει είναι μολυσμένο, ενώ εδώ και δεκαετίες εκκρεμούν τα οποιαδήποτε μέτρα προστασίας της, καθώς έχουν γίνει «μπαλάκι», μεταξύ κυβερνήσεων - Νομαρχίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο, που συνοδεύτηκε από την απειλή της Επιτροπής ότι θα σταματήσει τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων προστασίας της.
  • Της Λίμνης Βιστωνίδας που, αντί να προστατευτεί, έγινε αφορμή για να ξεσπάσει το τεράστιο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με την εμπορευματοποίηση τεράστιων εκτάσεων δημόσιας γης που μετατράπηκαν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ