Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να διαγράψουμε την αστική τάξη ως τάξη

-- Σημειώσατε ότι ο λαός πρέπει να διαγράψει στη συνείδησή του το χρέος. Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους αν διαγραφόταν το χρέος και στα χαρτιά και σταματούσε η αποπληρωμή του;

-- Η πάλη για τη διαγραφή του χρέους είναι στενά δεμένη με την πάλη - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα - για την εξουσία. Τι είναι το χρέος; Αυτή τη στιγμή είναι ένα χρέος σε επίπεδο Ευρώπης και όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας. Εάν πεις στην κυβέρνηση «ζήτησε τη διαγραφή του χρέους», θα έρθει αυτή και θα μας πει: Διαγραφή του χρέους σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν χάνουν το 30% ή το 40%, αλλά τα χάνουν όλα. Διαγραφή του χρέους σημαίνει αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί αυτό δεν θα το δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δηλαδή αν στην Ελλάδα κερδίσει έδαφος η διαγραφή του χρέους, το χρέος ποιος μπορεί να το διαγράψει; Οι πιστωτές; Αυτοί δεν το διαγράφουν. Και θα κάνουν κατασχέσεις και θα πάρουν μια σειρά μέτρα. Μα αν ο λαός είναι αποφασισμένος να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να συγκρουστεί με τους κινδύνους που προκαλεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η διαγραφή του χρέους είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Οταν λέμε εμείς αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και λέμε κοινωνικοποίηση, τι σημαίνει; Οτι πάμε και πληρώνουμε στους καπιταλιστές αυτά που θα κοινωνικοποιηθούν; Οταν λες κοινωνικοποίηση σημαίνει διαγραφή των πάντων, ή τουλάχιστον ανάλογα και με το συσχετισμό δύναμης, είσαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσεις την αντεκδίκηση.

Η έννοια διαγραφή του χρέους, δεν είναι ξένη προς τη δική μας άποψη. Εμείς θέλουμε να διαγράψουμε την αστική τάξη ως τάξη, το χρέος είναι που θα μας πονέσει;

Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν αποφασισμένο να τα κάνει αυτά και το κυριότερο αν ο λαός ήταν αποφασισμένος να το κάνει, θα έπρεπε να δώσει ριζική λύση και όχι μόνο στο χρέος. Είναι λίγο τεχνοκρατική πρόταση, αποδυναμωμένη ιδεολογικά και πολιτικά. Ο κόσμος θα σου πει «εγώ δεν αντέχω τη διαγραφή», «δεν είμαι έτοιμος να δεχτώ όλα αυτά».

Εμείς βεβαίως του λέμε να διαγράψεις από τη συνείδησή σου το χρέος.

Γιατί ένα μεγάλο μέρος του λαού επηρεάζεται και σου λέει «αφού χρωστάμε, να ξεπληρώσουμε και μετά να ζητήσω να μου αυξηθούν οι μισθοί». Αρα η διαφορά μας δεν είναι στο αν πρέπει να μπει η διαγραφή ή όχι. Αλλά μέσα σε ποια προγραμματική κατεύθυνση εντάσσεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ