Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενα σκάνδαλο προκάλεσε σύγκρουση κυβέρνησης-στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.-

Συνήθως ήταν η Αριστερά που κατηγορούσε πάντα την εφημερίδα Hurriyet ως φερέφωνο της ΜΙΤ, των μυστικών υπηρεσιών δηλαδή. Χτες, πάντως, η εφημερίδα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μάλλον ανεπανάληπτης «κόντρας» πολιτικών και στρατιωτικών, αφού τη Δευτέρα φιλοξένησε δηλώσεις στρατηγού, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε, σύμφωνα με τον οποίο μια επιχείρηση «κατά της διαφθοράς» στο υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε από το στρατό και όχι από τους πολιτικούς.

Η όλη ιστορία λειτούργησε ως μια αφορμή, για να ξεσπάσει ένας φραστικός πόλεμος από πλευράς της κυβέρνησης εναντίον κάποιων, μη κατονομαζόμενων, «εραστών των πραξικοπημάτων», όπως τους χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ. Ο ίδιος επέκρινε σε ιδιαίτερα οξείς τόνους την Hurriyet καθώς, είπε, τον θλίβει να βλέπει «μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας όταν τίθεται το ερώτημα ποιος μπορεί να λύσει τα προβλήματα ως απάντηση να δημοσιεύει μια στρατιωτική στολή».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ κάλεσε τηλεφωνικά τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουσεϊν Κιβρίκογλου, ο οποίος εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις πληροφορίες ότι οι στρατιωτικοί παρενέβησαν για να «ταπεινώσουν» τους πολιτικούς.

Οι πληροφορίες περί «βρώμικων» συμβολαίων στον τομέα της ενέργειας, πάντως, σύμφωνα με όσα γράφει στο χτεσινό της φύλλο η Turkish Daily News, ενδέχεται να αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου στα τουρκικά πολιτικοοικονομικά πράγματα, καθώς είναι γνωστό ότι το πολιτικό και γραφειοκρατικό προσωπικό έχει διαθρέψει εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις διαφθοράς με μαφιόζικους και άλλους σκοτεινούς κύκλους. Πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο περί «κατεπειγουσών τηλεφωνικών κλήσεων» από κορυφαίους γραφειοκράτες σε τράπεζες και άλλες θέσεις - κλειδιά προς δικηγόρους τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τι θα συμβεί αν κατηγορηθούν για κάποιο σκάνδαλο.

Γενικός, πάντως, είναι ο κανόνας πως πριν κάποιος γραφειοκράτης (π.χ. διευθυντής τράπεζας ή δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας) παραπεμφθεί σε δίκη, πρέπει πρώτα να υπάρξει η έγκριση του υπουργού στον οποίο υπάγεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ