Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύγχυση και απαισιοδοξία ενόψει της άφιξης Ρος

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία του 24χρονου Παλαιστινίου

Associated Press

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία του 24χρονου Παλαιστινίου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Χωρίς πολλές προσδοκίες και με στόχο, μάλλον, τη διασφάλιση, τουλάχιστον, της συνέχισης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» και μετά την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο, φτάνει, αύριο, στη Μέση Ανατολή, για σειρά πολυήμερων επαφών, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, μετά από καθυστέρηση 24 ωρών για «λόγους προγραμματισμού». Πάντως, ώρες πριν την αναμενόμενη άφιξη τα πνεύματα παρέμεναν οξυμένα και οι αντιρρήσεις σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις κλιμακώνονταν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ακόμη και ο ελάχιστος στόχος του Ρος δε θα αποδειχθεί διόλου εύκολος να υλοποιηθεί.

Με μια συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ θα «ανοίξει» την παραμονή του στη Μέση Ανατολή ο Ντένις Ρος, ο οποίος αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που του απομένουν μέχρι τις 20 του Γενάρη, οπότε και λήγει η θητεία του, μαζί με του Προέδρου Κλίντον. Παρ' όλα αυτά, οι οιωνοί διόλου ευχάριστοι δεν είναι για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειάς του.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πολύωρη συνεδρίαση υπό τον Γιάσερ Αραφάτ, απέρριψε, επισήμως, τις, προσφάτως διατυπωθείσες, αμερικανικές προτάσεις ως πλαίσιο διαλόγου, με τη σιβυλλική φράση ότι «η ισραηλινή ηγεσία ευθύνεται για την αποτυχία και των τελευταίων αμερικανικών προσπαθειών». Παρ' όλα αυτά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έσπευσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη ειρήνης, πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν τόσο μέχρι τη λήξη της θητείας του Μπιλ Κλίντον όσο και μετά από αυτήν», επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες δηλώσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων για τις «προθέσεις» του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ για το Μεσανατολικό.

Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματισμένος από ισραηλινές σφαίρες στο νοσοκομείο της Ραμάλα

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματισμένος από ισραηλινές σφαίρες στο νοσοκομείο της Ραμάλα
Να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης προσπαθεί, ενόψει της άφιξης Ρος, και η ισραηλινή ηγεσία. Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι, αργά χτες το βράδυ, επρόκειτο να συναντηθούν, και πάλι, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας και των δύο πλευρών, προκειμένου να επανεξετάσουν τη, μεταξύ τους, συνεργασία για να αποκλιμακωθεί η βία. Οπως έγινε γνωστό, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν, ήδη, συμφωνήσει «γενικά», σε ένα σχέδιο 8 σημείων, το οποίο έχει εκπονήσει ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, παρά το γεγονός ότι οι, μέχρι στιγμής, συναντήσεις τους έχουν καταρρεύσει χωρίς αποτέλεσμα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ρος. Ο Μπεν Αμί δήλωσε ότι ο Ντένις Ρος έρχεται για να ελέγξει κατά πόσο οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για την «τελική ευθεία» και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί η κοινή γνώμη ότι το Ισραήλ επιμένει μέχρι τέλους στο δρόμο της ειρήνης, έστω και αν η άλλη πλευρά δε διευκολύνει την κατάσταση».

Παρ' όλα αυτά, καμία εικόνα ειρηνοποιού δε δόθηκε από το Ισραήλ, τη Δευτέρα το βράδυ, όταν, περίπου, 100.000 Ισραηλινοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δεξιών, ακροδεξιών και φανατικά θρησκευτικών οργανώσεων, και κατέκλυσαν την Ιερουσαλήμ, διαδηλώνοντας την εναντίωσή τους στην παροχή του οποιουδήποτε δικαιώματος στους Παλαιστινίους, όσον αφορά στην Ιερή Πόλη. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και διοργανωτές και ο δεξιός βουλευτής και ηγέτης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών, Νατάν Σαράνσκι, ο οποίος τόνισε ότι «μιλώντας εκ μέρους όλων των συγκεντρωμένων, πρέπει να πω ότι η Ιερουσαλήμ είναι κέντρο των ονείρων, των προσευχών και των αγώνων του ισραηλινού λαού, είναι η καρδιά του και δεν πρόκειται να δώσει ούτε μέτρο από αυτήν».

Εξίσου αρνητική είναι και η διάθεση που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που διενήργησε στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας το Ινστιτούτο Μέσων και Επικοινωνίας της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 70% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων τάσσεται υπέρ της συνέχισης της Ιντιφάντα και δεν πιστεύει πια ότι μπορεί να υπάρχει θετική ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», σε αντίθεση με το 26%, που ήταν αρνητικό, το Μάη του 1999.

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δεν είναι αναγκαίες για να αντιληφθεί κανείς το πόσο εκρηκτικά βαρύ είναι το κλίμα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Και χτες, όπως σχεδόν κάθε μέρα από τα τέλη Σεπτέμβρη, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις ανάμεσα σε διαδηλωτές - λιθοβολητές και Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα ένας νεαρός Παλαιστίνιος περαστικός να χάσει τη ζωή του, από σφαίρα στο κεφάλι, στη Ναμπλούς. Είναι το πολλοστό περιστατικό, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, που δολοφονείται, εν ψυχρώ, ένας περαστικός, επειδή ο ισραηλινός στρατός «θεώρησε ότι αποτελεί απειλή». Αλλεπάλληλες και πυκνές ήταν οι ανταλλαγές πυρών και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη.

Και νέα αραβική διάσκεψη

Αρχίζει, σήμερα, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, άλλη μια διήμερη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, με αποκλειστικό θέμα την έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα και την εξεύρεση τρόπων πολιτικής και πρακτικής υλοποίησής της. Στη διήμερη διάσκεψη της Τύνιδας αναμένεται να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μαρόκου, της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Μπαχρέιν, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Τυνησίας και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ