Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπουργών προβλήματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι ανησυχίες και οι φόβοι και κυρίως ο σάλος που έχει προκληθεί, εξαιτίας της υπόθεσης των τρελών αγελάδων, είχε ήδη τα πρώτα της «θύματα» επί γερμανικού εδάφους...

Ο λόγος για τη διπλή χτεσινή παραίτηση: της «πράσινης» υπουργού Υγείας Αντρέα Φίσερ, και του υπουργού Γεωργίας Καρλ Χάιντς Φούνκε που ανακοίνωσαν χτες διαδοχικά τις παραιτήσεις τους, «υποκύπτοντας» στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους για λανθασμένους χειρισμούς αντιμετώπισης της κρίσης των «τρελών αγελάδων», όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές και κάνοντας την υπόθεση να προσλάβει μείζονα πολιτική διάσταση.

Η Φίσερ, ανακοινώνοντας την παραίτησή της παραδέχτηκε ότι « έκανε λάθη τις περασμένες βδομάδες σε σχέση με την κρίση στην υπόθεση με τις τρελές αγελάδες», αναλαμβάνοντας όλο το βάρος για τις κατ' αρχάς επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν είχε επεκταθεί η νόσος των τρελών αγελάδων στη Γερμανία. Επιβεβαιώσεις που διαψεύστηκαν οικτρά, όταν βρέθηκαν τελικά ύστερα από ελέγχους εννέα άρρωστες από τη νόσο αυτή αγελάδες, ενώ η κατανάλωση βοδινού υποχωρούσε ραγδαία. Ανάλογη τύχη είχαν και οι επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δε συνέτρεχε λόγος ανησυχίας και για τα λουκάνικα, που είναι αγαπημένο έδεσμα σε όλη τη Γερμανία, που τελικά δόθηκε εντολή προ ημερών από την υπουργό να αποσυρθούν από τα ράφια των πολυκαταστημάτων.

Με την Φίσερ και τον Φούνκε γίνονται επτά οι υπουργοί που αποχωρούν από το Υπουργικό Συμβούλιο του καγκελάριου Σρέντερ μετά το φθινόπωρο του 1998. Εντούτοις, αν και οι παραιτήσεις μάλλον ήταν αναμενόμενες η χρονική στιγμή ωστόσο, ήταν απροσδόκητη λόγω του ότι ο Σρέντερ είχε καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται επουδενί να αντικαταστήσει τους δύο υπουργούς, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μια πολιτική δυναμικής εξασθένησης της κυβέρνησής του, δεδομένου ότι...

...ένας ακόμη υπουργός ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες όσον αφορά τη δραστηριότητά του κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες '70 και '80.

Η υπόθεση «Φίσερ» είναι εξαιρετικά περίπλοκη, νομικά και πολιτικά, και χτες ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξαναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις στήριξης του υπουργού του, προσπαθώντας να τον «καλύψει» μπροστά στον καταιγισμό των δημοσιευμάτων και των φωτογραφιών για το «βίαιο» παρελθόν του ως ακτιβιστής.

Βέβαια, ο Φίσερ δε χρειάζεται ιδιαίτερης υπεράσπισης, αφού όπως υποστηρίζουν αναλυτές, αλλά και πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα, ο υπουργός Εξωτερικών « έχει πείσει το ακροατήριο για την πολιτική μεταστροφή του από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, την εποχή δηλαδή των βίαιων συγκρούσεων του κινήματος των "αυθορμητιστών", του οποίου διετέλεσε ηγετικό στέλεχος και για τη μετεξέλιξή του σε φερέγγυο εκφραστή της αστικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου που εκπροσωπεί».

Εξάλλου, ο Φίσερ θα καταθέσει, στις 16 Ιανουαρίου, στη δίκη του Χανς Γιοάχιμ Κλάϊν, παλιού συντρόφου του από την εποχή της Φρανκφούρτης, που προσχώρησε στη συνέχεια στην οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες» και συμμετείχε στην επίθεση κατά της υπουργικής συνόδου του OPEC, το Δεκέμβρη του 1975 στη Βιέννη...

Πάντως, οι μηνύσεις κατά του Φίσερ εξακολουθούν να «πέφτουν βροχή». Μήνυση ανήγγειλε ότι θα υποβάλει η κόρη της Ουλρίκε Μάινχοφ, Μπετίνα Ρελ -η οποία και έχει αναλάβει την εκστρατεία δημοσιοποίησης των επίμαχων φωτογραφικών ντοκουμέντων για την «αποκάλυψη» του Φίσερ, για «προσωπικούς λόγους», όπως η ίδια τονίζει στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να αποδείξει ότι «όλη η Αριστερά της λεγόμενης γενιάς του '68 είναι της ίδιας πάστας με τους τρομοκράτες», παρά το γεγονός ότι κάποιοι αμνηστεύτηκαν επειδή ανένηψαν.

Παράλληλα, μια νέα, «διπλή» μήνυση υποβλήθηκε σήμερα στην εισαγγελική αρχή του Βερολίνου: Εναντίον του Φίσερ για «δόλια παραπλάνηση σε βάρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», επειδή όπως αναφέρεται « συγκάλυψε ενσυνειδήτως την αλήθεια για το παρελθόν του» και εναντίον του καγκελαρίου Σρέντερ για «παράβαση καθήκοντος», λόγω του διορισμού του Φίσερ στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Μηνυτής είναι το «Γερμανικό Κόμμα του Κέντρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ