Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Φωτιά» αυξήσεων το Γενάρη

Νέα «έκρηξη» των τιμών σε είδη διατροφής και εμπορεύματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και συντήρηση της κατοικίας (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα) και στις μεταφορές (βενζίνες, κόμιστρα ταξί) σημειώθηκε μέσα στο Γενάρη του 2011. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι ασκούμενες πολιτικές του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ασύδοτη δράση του μεγάλου εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, πυροδοτούν την ακρίβεια, δημιουργώντας έτσι συνθήκες ασφυξίας για εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: μεταξύ Δεκέμβρη του 2010 και Γενάρη του 2011, τα είδη διατροφής σημείωσαν αύξηση 1%, με τα νωπά λαχανικά να αυξάνονται κατά 3,2%, τα νωπά ψάρια κατά 2,2%, το νωπό παστεριωμένο γάλα κατά 2,6%, τα δημητριακά και παρασκευάσματα κατά 0,9%. Την ίδια περίοδο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (στα πλαίσια της «απελευθέρωσης») αυξήθηκε κατά 3,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 3,6%, τα νοσήλια των νοσοκομείων και των κλινικών κατά 3,9%, τα καύσιμα των αυτοκινήτων κατά 2,2%, το κόμιστρο στα ταξί κατά 2,6% και ο καπνός κατά 0,6%.

Και όλες αυτές οι αυξήσεις επιβλήθηκαν τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου! Φυσικά οι υπεύθυνοι και οι ένοχοι των αυξήσεων αυτών είναι οι ίδιοι που κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν τους έμμεσους φόρους, διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους συμμάχους της και το μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, ο ετήσιος πληθωρισμός το Γενάρη διατηρήθηκε στο 5,2%, όσο και το Δεκέμβρη του 2010. Μεταξύ Γενάρη 2011 και Δεκέμβρη 2010, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,7%, λόγω των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση (Φλεβάρης '10 - Γενάρης '11 προς Φλεβάρης '09 - Γενάρης '10) αυξήθηκαν κατά 4,9%, έναντι αύξησης μόλις 1,3% που σημειώθηκε τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Οι εξελίξεις αυτές των τιμών αποκαλύπτουν τη μία πλευρά της ληστείας που συντελείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με την ανυπόφορη ακρίβεια να συμπληρώνει τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

Αλλά και η εξέταση της πορείας των τιμών μεταξύ Γενάρη '11 προς Γενάρη '10, αποκαλύπτει το όργιο της κερδοσκοπίας που συντελείται στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο είχαν σημειώσει πτώση 1,9%. Στη διάρκεια του χρόνου, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 9,2%, τα νωπά ψάρια κατά 5%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 2,8%, τα γλυκά - ζαχαρωτά κατά 2,8% τα κρέατα κατά 2% κλπ.

Οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό εκτινάχθηκαν κατά 19,5%, της στέγασης κατά 9,1% (λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% και του ηλεκτρικού κατά 10,8%). Οι τιμές στις μεταφορές απογειώθηκαν κατά 15%, λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης κατά 42,1%! Οι επικοινωνίες, λόγω της αύξησης των τιμολογίων της κινητής τηλεφωνίας, σημείωσαν ετήσια αύξηση 4%, ενώ τα νοσήλια των νοσοκομείων και των κλινικών αυξήθηκαν κατά 9,7%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ