Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Καρουμπί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε, σύμφωνα με ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μαρτυρίες του οικογενειακού του περιβάλλοντος, ο Μεχντί Καρουμπί, ο 72χρονος πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις τελευταίες εκλογές αντιπολιτευόμενος τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και συνεργάστηκε με τον έτερο υποψήφιο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, στη σύσταση της «μεταρρυθμιστικής πτέρυγας» του καθεστώτος. Ο Καρουμπί και ο Μουσαβί κάλεσαν τους οπαδούς τους, την ερχόμενη Δευτέρα, να διαδηλώσουν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.

Οι αρχές δεν έδωσαν άδεια για τη διαδήλωση. Επισήμως, το ιρανικό καθεστώς έχει εξάρει τις εξελίξεις και ο πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ έσπευσε, μάλιστα, να τις «προσεταιριστεί» μιλώντας για «ισλαμική αφύπνιση» (κάτι, που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν προκύπτει από πουθενά). Το καθεστώς καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στις «επίσημες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνονται μετά τις παραδοσιακές προσευχές της Παρασκευής», εκτιμώντας ότι κάθε άλλη συγκέντρωση «στοχεύει στο διχασμό». Σύμφωνα με αναλυτές, το καθεστώς επιδιώκει επισταμένα να δώσει «ισλαμικό αέρα» στις εξελίξεις, για να ταυτιστεί με αυτές, και αποφεύγει συστηματικά να γίνουν παραλληλισμοί με την κατάσταση εντός Ιράν.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Καρουμπί θα μείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τη Δευτέρα. Δεν ήταν σαφές, αν τελικά οι οπαδοί του ιδίου και του Μουσαβί θα επιμείνουν στην πραγματοποίηση της διαδήλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ