Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Στους 140 οι νεκροί από τις συγκρούσεις...

XΑΡΤΟΥΜ.--

Δραματικά αυξήθηκαν τα θύματα από τις διήμερες συγκρούσεις (περασμένη Τετάρτη - Πέμπτη) ανάμεσα στις δυνάμεις του Σουδανού στρατηγού Τζορτζ Αθορ και τους πρώην αντάρτες του SLPLM στο σουδανικό νότο. Ο νεότερος απολογισμός αναφέρει όχι 20 νεκρούς όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά περίπου 140, οι περισσότεροι άμαχοι.

Θέατρο συγκρούσεων ήταν οι πόλεις Φάνγκακ και Ντορ της πολυπληθέστερης πολιτείας του νότου, Τζόνγκλεϊ. Ο στρατηγός Αθορ είχε δικαιολογήσει προσχηματικά την επίθεσή του ισχυριζόμενος πως είχε προηγουμένως δεχθεί τα πυρά αστυνομικών του SPLM. Ωστόσο, ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές του SPLM τον διέψευσαν σημειώνοντας ότι το απόγευμα της Τετάρτης βρίσκονταν στο Φάνγκακ ελάχιστοι αστυνομικοί. Ο εκπρόσωπος του στρατού στο νότο, συνταγματάρχης Φίλιπ Αγκερ, κατηγόρησε το στρατηγό για παραβίαση της εκεχειρίας που ο ίδιος είχε υπογράψει πριν ένα μήνα, προσθέτοντας ότι μετά την απάντηση των δυνάμεων του SPLM οι δυνάμεις του στρατηγού αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Ωστόσο, είναι προφανές πως η απόφαση του στρατηγού Αθορ να επιτεθεί στις δυνάμεις του SPLM δεν είναι άσχετη με την προ ημερών επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που ανοίγουν το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση του πλούσιου (σε πετρέλαια, φυσικό αέριο, χαλκό, διαμάντια, ουράνιο και χρυσό) σουδανικού νότου ως τις 9 Ιούλη τρέχοντος έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ