Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Νέος γύρος απειλών

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Οι εξελίξεις όσον αφορά την εκλογή προέδρου μπορεί να έχουν δρομολογηθεί κατά το δοκούν για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αφού φυσικά προηγήθηκε ένα πραγματικό όργιο έμμεσων και άμεσων απειλών και εκβιασμών. Ο δεύτερος γύρος, μεταξύ της πρώην πρώτης κυρίας και γερουσιαστή Μιρλάντ Μανιγκάτ και του τραγουδιστή και αγαπημένου των παραστρατιωτικών Μισέλ Μαρτελί, είναι προγραμματισμένος για τις 20 Μάρτη. Τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Απρίλη και η διαδοχή του Ρενέ Πρεβάλ θα γίνει τελικά το Μάη.

Εντούτοις, οι ΗΠΑ και η Γαλλία άρχισαν ένα νέο γύρο πιέσεων και απειλών με αφορμή την έκδοση διπλωματικών εγγράφων και διαβατηρίου για τον πρώην πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή από τη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται εξόριστος από την ημέρα της ανατροπής του και τη βίαιη εκδίωξή του με στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τον Καναδά, στις 29 Φλεβάρη 2004.

Η επιστροφή Αριστίντ συνιστά «μη θεμιτή αναστάτωση» τη στιγμή που ο «λαός της Αϊτής πρέπει να επικεντρωθεί στην εκλογή νέου προέδρου», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Τζ. Κρόουλεϊ που διαμήνυσε τη δυσφορία της αμερικανικής κυβέρνησης. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το «Wikileaks», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής του Αριστίντ, δηλαδή την έκδοση διαβατηρίου, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, και να επιβάλει τον αποκλεισμό του κόμματος του Αριστίντ (και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεγαλύτερου κόμματος «Fanmi Lavalas») από την εκλογική διαδικασία.

Οσο για τη Γαλλία, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρντ Βαλερό, ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως τη σταθερότητα και την «κοινωνική ειρήνη» στην Αϊτή.

Οι απειλές αυτές αντανακλούν και τις ανησυχίες ότι η επιστροφή Αριστίντ θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις του αϊτινού λαού που επιβιώνει σε άθλιες συνθήκες υπό ξένη στρατιωτική κατοχή, μετά από ένα καταστροφικό σεισμό και τη θανατηφόρα επιδημία χολέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ