Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Νέα Εκθεση Προόδου με μπόλικη υποκρισία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την πολιτική των «ισορροπημένων πιέσεων», ακολουθεί για ακόμα μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Εκθεση Προόδου της Τουρκίας, που εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος και το Μάρτη αναμένεται να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια. Η Εκθεση συγχαίρει για ακόμα μία φορά την Τουρκία αναφορικά με τη «Συνταγματική Αναθεώρηση» του περασμένου Σεπτέμβρη, χαρακτηρίζοντάς την «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Σημείωσαν, ωστόσο, ότι για να γίνει η Τουρκία «πραγματική δημοκρατία», πρέπει να πραγματοποιηθεί «συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση», προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στο πλαίσιο πάντα των προτύπων της αστικής δημοκρατίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η Εκθεση υποστηρίζει ότι η υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου, η κατάσταση των γυναικών, η έλλειψη προστασίας θρησκευτικών μειονοτήτων και άλλα βασικά δικαιώματα που εξακολουθούν να παραβιάζονται επιβραδύνουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η συζήτηση της Εκθεσης απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η ενταξιακή πορεία της χώρας δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα λαϊκά δικαιώματα στη χώρα, για τα οποία η ΕΕ δε συγκινείται, αλλά με τα συμφέροντα και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που καθορίζουν τις εξελίξεις. Χαρακτηριστική ήταν η τροπολογία του ΕΛΚ, που αποσύρθηκε τελευταία στιγμή, και ζητούσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να «εξετάσουν τη δυνατότητα» θέσπισης μίας «προνομιακής εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία ως εναλλακτική λύση στην πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, καθώς επίσης και οι τροπολογίες των σοσιαλδημοκρατών που απορρίφθηκαν και αναφέρονταν στον «κοινό στόχο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». Η Εκθεση, τελικά, επαναλαμβάνει, όσον αφορά το στόχο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, τη διατύπωση περί «αφετηρίας μιας μακράς και ανοιχτής διαδικασίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε την κριτική στην Τουρκία «μονομερή και απαράδεκτη», υποστηρίζοντας ότι δε συμβαδίζει με την πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ