Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνένοχη στο έγκλημα σε βάρος της ναυπηγοεπισκευής

Επικοινωνιακό σόου χτες από τον Αντ. Σαμαρά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η ΝΔ είναι συνένοχη στην κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος και στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να την τιμωρήσουν πολιτικά, όπως και το ΠΑΣΟΚ
Η ΝΔ είναι συνένοχη στην κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος και στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να την τιμωρήσουν πολιτικά, όπως και το ΠΑΣΟΚ
Τις επικοινωνιακές ανάγκες της ΝΔ, αλλά και τα συμφέροντα των εφοπλιστών - ιδιοκτητών εξυπηρέτησε η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο Αντ. Σαμαράς στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η επικοινωνιακή αξιοποίηση της επίσκεψης φάνηκε καθαρά από τη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωσή της. Το πρώτο ζήτημα που ανέδειξε, ήταν ότι η ΝΔ «βρίσκεται και πάλι κοντά στον απλό εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα», καθώς και στους «ανθρώπους που αγωνίζονται για το μεροκάματο». Δεν δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι «δίνω σήμερα το δικαίωμα στον καθένα από εδώ να ελπίζει για κάτι καλύτερο» (!)

Πρόκειται για δηλώσεις - πρόκληση από τον αρχηγό ενός κόμματος που έχει καθοριστική συμβολή και ευθύνη για την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος και την παράδοση στρατηγικών τομέων της παραγωγής στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αντ. Σαμαράς εξασφάλισε άφθονα τηλεοπτικά πλάνα για προεκλογική χρήση, περιοδεύοντας στους χώρους του ναυπηγείου και ανταλλάσσοντας χειραψίες με τους εργαζόμενους. Επί της ουσίας, όμως, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί και πολύ περισσότερο να διαφοροποιηθεί από την κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτή εξειδικεύεται και στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει την «ανάπτυξη» που υπηρετεί την πλουτοκρατία και τους εφοπλιστές, οι οποίοι βάζουν στο χέρι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως τα Ναυπηγεία και τα διαχειρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους και όχι τις ανάγκες του λαού. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν κατασκευάζεται ούτε κουπί από τα μεγαθήρια των εφοπλιστών, οι οποίοι ναυπηγούν χιλιάδες πλοία στο εξωτερικό.

Στο ίδιο μέτωπο εργοδοσία - εργατοπατέρες

Οι θέσεις της ΝΔ και γι' αυτό το θέμα είναι γνωστές. Διατυπώθηκαν από τον Αντ. Σαμαρά πριν από μερικούς μήνες, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου εγκωμίαζε την ανταγωνιστικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ευλογώντας έμμεσα την επιλογή τους να κτίζουν τα πλοία στα ναυπηγεία της Απω Ανατολής και της Κίνας και ταυτόχρονα να αποσπούν ολοένα και περισσότερα μέτρα που βαθαίνουν την εργασιακή εκμετάλλευση στα καράβια για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους, όταν χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία και στελέχους της ΠΑΣΚΕ, Θ. Δανούση, που μίλησε με τη γλώσσα του ιδιοκτήτη Ταβουλάρη. Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να παρέμβει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους Ελληνες εφοπλιστές, για να στηρίξουν την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Ανέφερε μάλιστα ότι έχει στείλει επιστολή σε μεγάλους Ελληνες εφοπλιστές και έχει δεσμευτεί ότι ακόμα και στις πανεργατικές απεργίες, το ναυπηγείο δεν θα σταματά και θα λειτουργεί «με προσωπικό ασφαλείας». Στο ίδιο μήκος, εμφανίστηκε να εκλιπαρεί για ξένους επενδυτές λέγοντας ότι «θα τους υποδεχθούμε μετά βαΐων και κλάδων» αρκεί να είναι «αξιόπιστοι και φερέγγυοι».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες, στα τέλη Μάρτη ή στις αρχές Απρίλη (πάντως μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη) ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ηδη, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ της «συνολικής λύσης» της ΕΕ και εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής των ευρωμονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ