Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με ατζέντα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» και οι διάφορες εκδοχές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης με την Α. Μέρκελ

Την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του «σύμφωνου ανταγωνιστικότητας», που για λογαριασμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ανέλαβαν να συντάξουν και να προωθήσουν η Γερμανία και η Γαλλία, θα μεταφέρει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός, που από χτες βρίσκεται στο Βερολίνο, θα συναντηθεί σήμερα με την Α. Μέρκελ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που απεργάζεται η ΕΕ στο πλαίσιο και του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

«Συμφωνούμε με τα περισσότερα από τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», τόνισε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε διάλεξη στο πανεπιστήμιο «Humboldt» του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη». Την ομιλία του πρωθυπουργού, αποδοκίμασε με συνθήματα ομάδων νεαρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει να εξετασθεί ξεχωριστά το θέμα του χρέους της Ελλάδας από το συνολικό διαπραγματευτικό πλαίσιο που έθεσαν στην προηγούμενη Σύνοδο Γαλλία και Γερμανία, σε ό,τι αφορά τη «συνολική λύση» που προκρίνεται, με στόχο την αποτελεσματικότερη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης και το τσάκισμα των λαών.

Η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στη Γερμανία, γίνεται ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 11 του Μάρτη, αλλά και της Εαρινής στις 25 και 26 του ίδιου μήνα, όπου θα συζητηθεί η «δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης», το θέμα της «επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ» της ελληνικής κυβέρνηση προς την τρόικα, αλλά και η «συμφωνία για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, στη βάση του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

Φθηνότερο χρήμα για την πλουτοκρατία

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός θα συζητήσει να αποσυνδεθούν από την εφαρμογή του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για: α) Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, β) Μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. γ) Επαναγορά μέρους του χρέους της Ελλάδας μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης.

Τα «παζάρια» της ελληνικής κυβέρνησης δεν εδράζονται στη διαφωνία της με τους σκληρούς όρους που προβλέπει το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» (περαιτέρω μείωση μισθών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων), αφού τα έχει συνυπογράψει.

Η «πρεμούρα» της κυβέρνησης είναι να δοθεί «άμεσα λύση» στα «αιτήματά» της, προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανεισμού για την εγχώρια πλουτοκρατία. Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ σαν το «καρότο», για να εφαρμόσει στην πράξη τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, κληθείς να απαντήσει αν στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης, υποστήριξε ότι «μια καταρχήν απόφαση για την επιμήκυνση υπάρχει και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε ότι αυτήν την απόφαση η κυβέρνηση θέλει να τη διευρύνει και να είναι προς όφελος της χώρας μας».

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος «SPD» Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Ετσντεμιρ. Αύριο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με την Φινλανδή πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.

Οι λαοί στο καναβάτσο

Δείχνοντας τις προθέσεις της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ, αλλά και τους ισχυρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της, η κεντρική γερμανική τράπεζα «Bundesbank» απέρριπτε την πρόταση για έκδοση ευρω-ομολόγων, όπως και για τη χορήγηση από το «μηχανισμό στήριξη» της ΕΕ δανείων προς χώρες της Ευρωζώνης με ευνοϊκό επιτόκιο, προκειμένου αυτές να επαναγοράσουν ομόλογά τους.

«Το αποτέλεσμα θα ήταν να περιοριστεί περαιτέρω η ευθύνη των ιδιωτών πιστωτών και των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών και να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι στις χρηματοδότριες χώρες με επιπλέον, πιθανότατα σημαντικούς, κινδύνους», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της για το Φλεβάρη. Η έκδοση ευρωομολόγων ή η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους υπερχρεωμένων κρατών, θα «περιόριζε τα κίνητρα για μεστή δημοσιονομική πολιτική και θα υπονόμευαν βασικές αρχές της Νομισματικής Ενωσης», ανέφερε η έκθεση της Γερμανικής Τράπεζας.

Τέλος, μειώσεις μισθών και νέα αυστηρά μέτρα εναντίον όλων των λαών στην ΕΕ ζητάει με δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe 1» ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση των μισθών «θα ήταν η τελευταία ανοησία που θα μπορούσε να διαπράξει η Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ