Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Σε οριακή κατάσταση ασφαλισμένοι και γιατροί

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο όσο προχωράει η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα

Συζητώντας με τους ασφαλισμένους στην ουρά της αναμονής...
Συζητώντας με τους ασφαλισμένους στην ουρά της αναμονής...
Κατά δεκάδες, άνθρωποι του μόχθου, άρρωστοι, υπερήλικες, στημένοι σε ουρές σε κάθε «γωνιά» του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, όπου χτες το πρωί περιόδευσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Κάποιοι καταρρέουν, μια νέα κοπέλα ξεσπά σε λυγμούς έξω απ' την πόρτα του γιατρού, άλλοι σε φωνές και διαμαρτυρίες. Παντού τριγύρω πρόσωπα ανθρώπων που υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, οργισμένα για το χρόνο και τα μεροκάματα που χάνουν για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους ή να επισκεφτούν γιατρούς, με έκδηλη την αγωνία για το αν θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά ή θα αναγκαστούν να στηθούν στην ουρά και την επόμενη μέρα.

Η εικόνα που παρουσιάζει το υποκατάστημα είναι καθρέπτης της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προς τέρψιν των ιδιωτών που θησαυρίζουν πουλώντας υπηρεσίες Υγείας. Το κατ' όνομα και μόνο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν προλαβαίνει σήμερα να μετράει πλήγματα από μια πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν δαπανηρή πολυτέλεια.

Η κατάσταση, μάλιστα, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων στο μεγαλύτερο φορέα, αλλά και οι γιατροί του ΙΚΑ, θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, όσο θα προχωράει η εφαρμογή του νομοσχεδίου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, ένα από τα πιο αντιδραστικά νομοθετήματα των τελευταίων δεκαετιών. Με το νόμο προωθείται η εξίσωση προς τα κάτω των υπηρεσιών Υγείας προς όλους τους ασφαλισμένους, με την περικοπή των παροχών σε όλα τα Ταμεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, τη συγχώνευση ή κλείσιμο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα όσα φορτώνει η κυβέρνηση στις πλάτες ασφαλισμένων και γιατρών, αυτό που με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ονομάζει «ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αποτελείται από το υπάρχον συνονθύλευμα στο οποίο θα προστεθούν και οι κοινοπραξίες γιατρών ή και επιχειρηματιών, που θα λειτουργούν τα σημερινά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, οι ΜΚΟ, που θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτω από την ομπρέλα του νεοδημιουργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από όλους αυτούς, δηλαδή, θα μπορούν τώρα να αγοράζουν υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, χωρίς εξαίρεση, πληρώνοντας γι' αυτές με ακόμη μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη τους.

Ο νέος νόμος για την Υγεία, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά το ΙΚΑ, ήταν το βασικό θέμα στη συζήτηση με ασφαλισμένους και γιατρούς, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα είχε και σύντομη συνάντηση με το διευθυντή του υποκαταστήματος. Ταυτόχρονα, μέλη του κλιμακίου του Κόμματος μοίρασαν χέρι χέρι το υλικό του ΚΚΕ, τόσο για τις θέσεις και τις προτάσεις για την Υγεία - Πρόνοια, όσο και για την αυριανή 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, καλώντας εργαζόμενους και ανέργους να δώσουν διέξοδο στην οργή και τη δυσαρέσκειά τους, με οργανωμένη ταξική αντεπίθεση.

Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε στις συζητήσεις που άνοιξαν, τα προβλήματα στο σύστημα Υγείας όχι μόνο δεν είναι ξεκομμένα, αλλά απεναντίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Ενα νήμα τα διαπερνά και τα συνδέει, αφού τα προκαλεί η ίδια αιτία, η αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Συνεπώς, κοινή πρέπει να είναι η απάντηση όλου του λαού και ενιαίος ο αγώνας ενάντια σ' αυτή την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν.

Συσσωρευμένα τα προβλήματα

Κάθε συζήτηση έφερνε στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που η εφαρμοζόμενη διαχρονικά πολιτική του δικομματισμού σώρευσε και στο ΙΚΑ. Απ' το συγκεκριμένο υποκατάστημα έφυγαν πρόσφατα 15 συμβασιούχοι γιατροί και από μέρα σε μέρα αναμένουν να προσληφθούν με σύμβαση, ετήσια αυτή τη φορά, μια δεκάδα περίπου γιατρών. Μηχανήματα και εξοπλισμός πανάκριβος για εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. οστεοπόρωση) δε λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τα χειριστεί. Γιατροί που ασκούν την επιστήμη τους «υπ' ατμόν». «Πού να φτάσει το δεκάλεπτο για να εξετάσω ασθενή;», ανέφερε ένας απ' αυτούς.

Οι ασφαλισμένοι στο δικό τους «Γολγοθά». Ενας απ' αυτούς κρατάει και δείχνει ένα χαρτάκι. Ραντεβού στις 13 Απρίλη! «Αν ζω...» σχολιάζει με πίκρα. Παρακάτω μια γυναίκα αγανακτεί: «Δουλέψαμε μια ζωή, πληρώσαμε, δε μας χαρίζουν τίποτα, τι τα έκαναν τα λεφτά μας; Υγεία δεν έχουμε, δουλειά δεν έχουν τα παιδιά μας, σε λίγο δε θα έχουμε ούτε Παιδεία, ούτε ψωμί να φάμε». Μια τρίτη, συνταξιούχος, σχολιάζει ειρωνικά: «Ηρθε εδώ ο κ. Σπυρόπουλος κι έλεγε ότι όλα πάνε καλά και θα πάνε και καλύτερα. Να μην τολμήσουν να ξαναπατήσουν»...

Ταυτόχρονα, βγάζει απ' την τσέπη της έναν κατάλογο με ονόματα γιατρών που της υπέδειξαν από το ΙΚΑ ότι θα μπορούσε να επισκεφτεί, με βάση το καινούριο σύστημα της υπογραφής συμβάσεων ανάμεσα στο Ιδρυμα και τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι συμβεβλημένοι με άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Είναι αυτό που η κυβέρνηση πλασάρει σαν «ελευθερία επιλογής» γιατρού, υπονοώντας την «ελευθερία» να αγοράζει ο ασφαλισμένος πανάκριβα υπηρεσίες Υγείας από την ενιαία αγορά ενός δικτύου «σούπερ μάρκετ» και των «μπακάλικων» Υγείας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο από ένα ή δύο που περιοριζόμασταν ως τώρα.

Δίπλα στο κάθε όνομα του καταλόγου υπήρχε η σημείωση «Οχι»! Κανείς δεν δεχόταν να τη δει, και μ' αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς μετατρέπονται σε μπαλάκι, στο γενικότερο πλαίσιο εμπορευματοποίησης της Υγείας, που βαθαίνει με το νέο νόμο. Ενας μετανάστης εργάτης πλησιάζει την Αλ. Παπαρήγα και με αγωνία την ρωτά αν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας. «Εχουμε πιάσει πάτο», σχολιάζει.

Κανένας ιδιώτης στον τομέα Υγείας

Η συζήτηση με όλους καταλήγει στο διά ταύτα. Στο τι κάνουμε. Αλλωστε, εργάτες και συνταξιούχοι αντιλαμβάνονται ολοένα και πιο καθαρά προς τα πού πάνε τα πράγματα και πού θα οδηγήσει άμεσα η εφαρμοζόμενη πολιτική. Η Αλ. Παπαρήγα τονίζει την ανάγκη του παλλαϊκού ξεσηκωμού. Την ανάγκη ο λαός να βρει το δρόμο του, να καταλάβει το δίκιο του, να το πιστέψει και να παλέψει γι' αυτό.

Εκεί όπως σημείωσε «θα συναντηθούμε κομμουνιστές και μη». Στη συζήτηση με το μετανάστη που αγωνιά για το επίδομα ανεργίας, η Αλ. Παπαρήγα λέει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών, χρωστάει στο ΙΚΑ, το ΙΚΑ με τη σειρά του χρωστά στον ΟΑΕΔ κλπ. Τον προτρέπει να βρει το σωματείο του, να έρθει σε επαφή με το ΠΑΜΕ, να πλαισιώσει τις γραμμές της πάλης, αφού πλέον ο καθένας μόνος του τίποτα απολύτως δε γίνεται.

Στη συζήτηση με τους γιατρούς, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ορισμένες απ' τις προτάσεις του Κόμματος. Εξήγησε γιατί το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης της ιδιωτικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας. Τόνισε την ανάγκη για γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ικανοποιητικούς μισθούς, ανθρώπινο ωράριο και ελεύθερο χρόνο κλπ.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση του Κόμματος για τρία ταμεία μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, με διαχωρισμό του κλάδου σύνταξης και δωρεάν υψηλού επιπέδου παροχές σε όλους. Υπογράμμισε ακόμα ότι σήμερα η ενοποίηση γίνεται προς τα κάτω και πως το ενιαίο ταμείο αργά ή γρήγορα θα φαλιρίσει καθώς η κρατική επιχορήγηση θα βαίνει μειούμενη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πάει άλλο με τις ελλείψεις (2008-02-26 00:00:00.0)
Κρίσιμες αποφάσεις για τον κλάδο (2001-07-18 00:00:00.0)
Επιτείνεται η αβεβαιότητα (2001-06-27 00:00:00.0)
Καθυστέρηση στα εμβόλια (2000-10-06 00:00:00.0)
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο... (1997-05-23 00:00:00.0)
Υποβαθμισμένες οι υπηρεσίες του ΙΚΑ (1997-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ