Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Κρίσιμες αποφάσεις για τον κλάδο

Σήμερα γίνεται η Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ώρα 10 π.μ.

Τη φαλκίδευση του αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ επιχειρεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την μη ενιαία εμφάνιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών. Τροφή σε αυτές τις επιδιώξεις της κυβέρνησης δίνουν και οι επιλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων να καταφύγουν ξεχωριστά στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), όπου φαίνεται ότι η κυβέρνηση «θα παίξει» με εκείνους που θα βρεθούν πιο κοντά στα σχέδιά της.

Εκτός απ' τη μη ενιαία εμφάνιση των συνδικάτων των γιατρών -κυρίως μεταξύ του Συλλόγου (ΣΕΥΠΙΚΑ) της Αθήνας και Πειραιά και της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)- μεγάλο έλλειμμα σε αυτή την κινητοποίηση είναι και ο μη επαρκής συντονισμός με τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ. Το σπουδαιότερο είναι η έλλειψη του κοινού σχεδιασμού για τη διεκδίκηση ενός πραγματικά αναβαθμισμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με πλήρη δικαιώματα για τους γιατρούς, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες για τους δικαιούχους.

Ετσι, λοιπόν, η σημερινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά που θα γίνει στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ώρα 10 π.μ. - 3 μ.μ., θα είναι αποφασιστική για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων των γιατρών. Για τη θέση που θα εισηγηθεί στη συνέλευση θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί το ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά. Ετσι, σήμερα τα υποκαταστήματα και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ στο Λεκανοπέδιο θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας στο διάστημα που θα γίνεται η Γενική Συνέλευση.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Χτες, λοιπόν, στον ΟΜΕΔ προσήλθαν μόνο εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ όπου και αναδείχτηκε με κλήρωση ο μεσολαβητής. Ο δημόσιος διάλογος, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ θα αρχίσει σήμερα στα γραφεία του ΟΜΕΔ και θα έχει ως θέμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Ομοσπονδία με ημερομηνία έναρξης την 20ή Ιούλη 2001 -και συνέχεια με τέσσερις επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες.

Σημειώνουμε ότι στον ΟΜΕΔ προσέφυγε και ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και στη συνάντηση που έγινε προσήλθε και συμμετείχε ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, καθώς και ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος τελικά δεν έλαβε μέρος. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε εκατέρωθεν να μετατεθεί ο διάλογος για τις 20/7/2001 παρουσία των υπουργών.

Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έχουν προσκαλέσει σε συνάντηση την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στις 20.7.2001 για να «συζητηθούν θέματα εργασιακών σχέσεων των γιατρών στο σχεδιαζόμενο σύστημα ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Στις 15.7.2001 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και μεταξύ των άλλων αποφάσισε την καταγγελία της «απροκάλυπτης της απεργοσπαστικής μεθόδευσης που επιχειρήθηκε με τις "ευλογίες" της διοίκησης του ΙΚΑ» -εννοώντας τις πρωτοβουλίες του ΣΕΥΠΙΚΑ.

Χτες, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σε ανακοίνωσή της -μεταξύ των άλλων - αναφέρει τα εξής:

  • Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας που είναι πανελλαδικής έκτασης μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ. Η απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας είναι υποχρεωτική για όλους τους γιατρούς και «επομένως για τον ΣΕΥΠΙΚΑ της πρωτεύουσας». Μάλιστα, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καλεί τους γιατρούς του ΙΚΑ να έχουν «δυναμική παρουσία στη σημερινή συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά για να "φράξουν το δρόμο" της διάσπασης και υπονόμευσης του δίκαιου και μαζικού απεργιακού αγώνα του κλάδου».
  • Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ υποστηρίζει ότι στις 20.7.2001 «αρχίζει ο διάλογος με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για ζητήματα σχετικά με το νέο σύστημα ΠΦΥ και όχι για τα σημαντικά απεργιακά αιτήματα των γιατρών».

Με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ συντάχτηκε ο ΣΕΥΠΙΚΑ Νομαρχίας Πειραιά, ο οποίος με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με «τις αποφάσεις μερίδας του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας» και ότι δεν τον εκφράζει.

Κλείνουν μονάδες στη Ν. Ιωνία

Το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωνίας - Ριζούπολης, το σωματείο εργαζομένων στο δήμο Ν. Ιωνίας, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας, το σωματείο συνταξιούχων Ν. Ιωνίας, παράρτημα Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και η Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία (ΔΗ.Π.Ι) με ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ.

«Τα αιτήματα των γιατρών έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη διεκδίκησης ενός σύγχρονου δημόσιου κρατικού συστήματος υγείας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης σε όλο τον ελληνικό λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι φορείς καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετατρέπει τη δημόσια Υγεία σε εμπόρευμα και διευκολύνει τη διείσδυση επιχειρηματιών στον κρίσιμο αυτό τομέα και μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες.

«Η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα», τονίζουν οι φορείς της Ν. Ιωνίας και καλούν τους κατοίκους της περιοχής, εκτός απ' τη συμπαράσταση στους γιατρούς, να διεκδικήσουν:

  • Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό.
  • Να αναβαθμιστούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην περιοχή, να στελεχωθούν με επιπλέον ειδικότητες και να ενισχυθεί ο εξοπλισμός τους και η υλικοτεχνική τους υποδομή.
  • Να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ της Καλογρέζας και του Περισσού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ