Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Και νέα μείωση προσωπικού

Συνεχίζεται η μείωση προσωπικού στον ΟΤΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όλο και λιγότερους εργαζομένους που μένουν πίσω, όσο και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η διοίκηση ετοιμάζει νέο πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων», αποσκοπώντας σε συμπίεση λειτουργικού κόστους, προκειμένου να μείνουν περισσότερα να μοιραστούν στους μετόχους.

Στη δεκαετία 1991 - 2000, μέσω κανονικών συνταξιοδοτήσεων και προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου», το προσωπικό του ΟΤΕ μειώθηκε κατά περίπου 10.000 άτομα. Σήμερα υπηρετούν 19.206, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί άλλες 700 αποχωρήσεις.

Εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Θεμάτων που παρουσιάστηκε χτες στο ΔΣ του Οργανισμού αναφέρεται σε μελέτες «που έγιναν και κατέδειξαν ότι είναι δυνατή και επιβεβλημένη η μείωση του προσωπικού τη διετία 2002 - 2003 κατά 4.000 - 5.000 άτομα, με την προϋπόθεση ότι θα προσληφθούν και 1.500 νέοι (σ.σ.: νεότεροι ηλικιακά) υπάλληλοι». Ετσι, το προσωπικό, τέλος του 2003 θα είναι περίπου 15.000 άτομα. Η σχέση γραμμών ανά υπάλληλο θα ξεπεράσει τις 400, «δείκτης σημαντικά ανώτερος από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών». Στο ΔΣ αναφέρθηκε ακόμα η κατάσταση στις άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες που δρουν στην Ελλάδα, ότι «αντίθετα από τον ΟΤΕ, διαθέτουν απόλυτη ευελιξία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού».

Τα παραπάνω σημαίνουν παραπέρα εντατικοποίηση της δουλιάς, που πέφτει σε ολοένα και λιγότερους ώμους, κάτι που καταγγέλλουν διαρκώς εργαζόμενοι, ειδικά οι τεχνικοί. Ο όγκος δουλιάς είναι μεγάλος, γι' αυτό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα και με ικανοποιητικά αποτελέσματα τους οικιακούς πελάτες.

Στο βωμό της αποκόμισης υπερκερδών για τους μετόχους, έμπειρο προσωπικό οδηγείται στην έξοδο. Και οι λίγες προσλήψεις που γίνονται, συνήθως αφορούν συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο εφαρμογής και στον ΟΤΕ των διαβόητων ελαστικών σχέσεων εργασίας. Νέοι και άπειροι εργαζόμενοι, που μέχρι να μάθουν τη δουλειά, απολύονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ