Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην μπει «ταφόπλακα» στον ΟΕΚ

Σε σύσκεψη με θέμα τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας καλεί η Ομοσπονδία, την Παρασκευή 11 Μάρτη

Πλατιά σύσκεψη για το θέμα του ΟΕΚ, προγραμματίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων (φωτ. από την τελευταία κινητοποίηση της Ομοσπονδίας για τον ΟΕΚ στο υπουργείο Εργασίας)
Πλατιά σύσκεψη για το θέμα του ΟΕΚ, προγραμματίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων (φωτ. από την τελευταία κινητοποίηση της Ομοσπονδίας για τον ΟΕΚ στο υπουργείο Εργασίας)
Πλατύ κάλεσμα σε Σωματεία, Ομοσπονδίες, όλους τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προκειμένου να συμμετάσχουν σε πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή 11 Μάρτη και ώρα 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1), απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Σκοπός της σύσκεψης είναι - όπως τονίζεται - να κουβεντιάσουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε για να μη βάλουν η κυβέρνηση και οι άνθρωποί της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ την «ταφόπλακα» στον Οργανισμό, για να διεκδικήσουμε:

  • Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.
  • Να σταματήσει να στέλνει πελάτες στις τράπεζες.
  • Να ενισχύσει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα για φθηνή και καλή κατοικία για τους δικαιούχους.
  • Να εξασφαλίσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του Οργανισμού.
  • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εργαζομένων και η ανακύκλωσή τους με κομματικά κριτήρια.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ανάμεσα στα άλλα τονίζει:

«Η Διοίκηση του ΟΕΚ, στη συνεδρίασή της στις 25 Φλεβάρη, αποφάσισε το πάγωμα όλων των προγραμμάτων του Οργανισμού, εξαιρώντας το επίδομα ενοικίου για το 2009 και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους. Η εισήγηση της Προέδρου για την τύχη του Οργανισμού δεν είχε καμία σχέση με την αγωνία χιλιάδων δικαιούχων που ανελλιπώς πληρώνουν εισφορές με την ελπίδα ότι κάποτε θα βοηθηθούν από τον Οργανισμό να αποκτήσουν στέγη. Αντίθετα, αυθαίρετα, χωρίς στοιχεία και κλείνοντας τα μάτια στον οικονομικό στραγγαλισμό που τον έχουν οδηγήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το ΙΚΑ που παράνομα παρακρατεί τις εισφορές των εργαζομένων από τη συνείσπραξη, αποφάνθηκαν να παγώσουν ξανά όλα τα προγράμματα».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η πρόεδρος του Οργανισμού και το ΔΣ κάνουν ακροβατισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι - όπως λένε - «το επίδομα ενοικίου να αφορά συγκεκριμένες ομάδες, π.χ. συνταξιούχους και όχι το σύνολο των δικαιούχων. Δηλαδή, αφού πετσόκοψαν στους συνταξιούχους τις συντάξεις και τους αφαίρεσαν άδειες και επιδόματα αδείας, τώρα θα κάνουν κοινωνική πολιτική με τα λεφτά που ανήκουν σε όλους τους δικαιούχους».

Προκλητικοί οι όροι επιδότησης ενοικίου

«Επίσης οι όροι για την επιδότηση ενοικίου για το 2009 είναι προκλητικοί. Σε περίοδο ανεργίας, ακρίβειας, περίοδο που δυσκολεύεται η εργατική οικογένεια να εξασφαλίσει τα ελάχιστα, οι όροι για την επιδότηση ενοικίου γίνονται αυστηρότεροι, πετούν έξω χιλιάδες δικαιούχους».

Ενδεικτικά, η Ομοσπονδία αναφέρει δύο παραδείγματα:

α) Δικαιούχος νιόπαντρος από 1.400 Ημέρες Εργασίας (ΗΕ) που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, το όριο αυξήθηκε στις 1.900 ΗΕ.

β) Ο μακροχρόνια άνεργος δε φτάνει που είναι άνεργος, του αύξησαν τις ΗΕ για να είναι δικαιούχος, για τον έγγαμο από 1.200 ΗΕ στις 2.000 ΗΕ, για τον έγγαμο με ένα παιδί από 1.200 ΗΕ στις 1.800 ΗΕ, με δύο παιδιά από 1.200 ΗΕ στις 1.600 ΗΕ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους δικαιούχους, τους εργαζόμενους του Οργανισμού, που διαπιστώνουν ότι κάθε μέρα μαζί με τον Οργανισμό οδηγούν και τους ίδιους στην απαξίωση, που ζουν καθημερινά το άγχος της επόμενης ημέρας, αγωνιούν για το ποια θα είναι η τύχη του Οργανισμού, να συσπειρωθούν μαζί με τους οικοδόμους και τους άλλους εργαζόμενους για βάλουμε φρένο στην κατρακύλα του Οργανισμού. Να υποχρεώσουμε Διοίκηση και πολιτική ηγεσία να πάρουν μέτρα αναθέρμανσης όλων των προγραμμάτων με εξαίρεση την τραπεζική αφαίμαξη.

Προειδοποιούμε τους εργαζόμενους του ΟΕΚ ότι η τακτική όσων πιστεύουν πως κόβοντας στη μέση την επιδότηση ενοικίου θα σώσει τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους είναι κοντόφθαλμη και αδιέξοδη. Είναι φιλοτομαριστική και απεμπολεί το στοιχείο της ενιαίας πάλης και αλληλεγγύης της εργατικής τάξης. Η εργασία και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων του ΟΕΚ εξασφαλίζεται μόνο όταν ο Οργανισμός λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τους δικαιούχους του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ