Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Διαφημίζουν το ... άνοιγμα στις αγορές

Στο πιάτο για ξεκοκάλισμα έχουν οι τραπεζίτες και το νέο κρατικό πακέτο με τις ενισχύσεις των 30 δισ. ευρώ σε συνέχεια των 68 δισ. ευρώ που τους μοίρασαν οι κυβερνήσεις, πρώτα της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, προφανώς και για τη «δικαιολόγηση» αυτής της πολιτικής, και για τη στήριξη της κυβέρνησης, η τράπεζα Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) έρχεται να διαφημίσει την ικανότητα πρόσβασης που έχει στις διεθνείς χρηματαγορές, δηλαδή στην άντληση φτηνών κεφαλαίων για μπίζνες. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσαν χτες την επίτευξη συμφωνίας επαναγοράς κρατικών ομόλογων (ρέπος) που πέτυχαν με μεγάλες ξένες τράπεζες και για ποσά που φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ. Κάνοντας λόγο για το επιτυχημένο και χαμηλότοκο άνοιγμά τους στις αγορές, ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στο «μακρύ δρόμο της εξομάλυνσης με την οποία συναρτάται η δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας». Φαίνεται να ξεχνούν πως σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο το τραπεζικό κεφάλαιο ουδέποτε αντιμετώπισε απολύτως κανένα πρόβλημα «χρηματοδότησης». Αντίθετα τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια «έμπαιναν και έβγαιναν», ήταν ακριβώς αυτά που έφεραν και επέτειναν την καπιταλιστική κρίση που σήμερα τη φορτώνουν στο λαό. Ετσι και σήμερα οι νέες συμφωνίες των μονοπωλίων μόνο τα χειρότερα προετοιμάζουν.

Για τις μερίδες της πλουτοκρατίας, καλές είναι οι λεγόμενες αγορές και ο «ανταγωνισμός», αλλά πολύ καλύτερη η κρατική στήριξη, που σήμερα εκδηλώνεται με τον πακτωλό από τις κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ